Anne-Marie og Konstantin: Historien bag det kongelige dobbeltportræt
Det er i Barcelona, at farverne bliver blandet, og tankerne om form og komposition bliver til, for dér bor og arbejder kunstneren Lars Physant - manden bag hele tre kongelige portrætmalerier.
Lars Physant, der har malet tre meget forskelige portrætter af dronning Margrethe og hendes to søstre, den ene endda sammen med sin ægtemand, blev "kongelig hofleverandør" ved et held. I forvejen var Lars Physant kendt i kunstkredse for sine smukke kompositioner og enestående portrætkunst, og derfor blev Lars Physant i første omgang valgt til at lave et portræt af prinsesse Benedikte som gave i anledning af prinsessens 70-års dag.
Det blev så anderledes og overordentlig vellykket, at kunstneren senere blev udvalgt til at lave et portræt af dronning Margrethe til Nationalmuseet i anledning af majestætens 75-års fødselsdag.
Også det blev helt fantastisk, detaljeret og enestående smukt. Alligevel var det en overrasket og glad kunstner, der midt under regentparrets store Art et Lettre-bal i 2017 på Christiansborg blev kaldt hen til prinsesse Benediktes bord, hvor han fik nyheden om, at han var valgt til også at male et portræt af dronning Anne-Marie, som en kreds af venner ville forære hende i anledning af hendes 70-års fødselsdag.
Den udfordring greb den anerkendte kunstner gladeligt, selvom Lars Physant var midt i arbejdet med andre portrætter og derfor måtte male nat og dag - efter at have været på forstudier og samtaler hos kongeparret i Grækenland. For dronning Anne-Marie ønskede nemlig, at hendes mand, kong Konstantin, også blev malet med på billedet.
Dels findes der ikke i forvejen malede portrætbilleder af Hellernes tidligere kongepar, og dels opdagede kunstneren også, at kongen og dronningen er ét med hinanden, og at deres helt specielle symbiose og kærlighed gennem nu 56 år er så forenet, at det var helt naturligt.
Portrætmaleriet, der er lavet uden ramme, er skabt af 14 enkelte billeder, der er malet på forskellig måde og på forskelligt lærred for at skabe dynamik og bevægelse, ligesom der er malet en masse utrolige detaljer med stor symbolik ind i billedet. Bl.a kongens slips med "det græske øje", som tog Lars Physant to dage at male, fordi de 366 øjne alle er forskellige.
Nu hænger det enestående dobbelt-portræt i kongeparrets dagligstue, hvor gæster kan fordybe sig i endnu flere dataljer bl.a. kigge på skibet i bugten, Afrodessa, som tilhører kongeparret, ligesom øen, Spetses, som de har udsigt til fra villaens veranda, også var rammen om parrets bryllupsrejse.