Bliver den kongelige smykkesamling mindre?

Dronning Margrethe og prins Henrik.

Dronning Margrethe og prins Henrik.

Arkivfoto: Martin Høien
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Er det ikke problematisk, at dronning Ingrid og dronning Margrethe giver deres børn og svigerdøtre smykker fra deres private samlinger? Det er naturligvis deres ret, men den danske samling af smykker og specielt diademer bliver jo mindre og mindre for hver generation.
Venlig hilsen
Maria M. Hansen
 
Kære Maria M. Hansen
Dronning Margrethe råder, ligesom dronning Ingrid gjorde, over tre typer smykker. Hun har som monark brugsret til kronjuvelerne, men de tilhører staten. Derudover er der smykkerne i Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis, der er en slags familiefond, som består af den til enhver tid siddende monarks samling af uafhændelige værdigenstande (og andre løsøre). Smykkerne i fonden betragtes som kongeslægtens ejendom og kan derfor ikke gives eller testamenteres bort, endsige sælges. Den enkelte monark bestemmer i øvrigt suverænt, hvilke genstande der lægges ind i fideikommiset for derved at blive i den royale familie for eftertiden. Endelig råder dronning Margrethe over en omfattende privat smykkesamling, som hun naturligvis kan sælge, bortgive eller testamentere, som hun har lyst til. Hvis du er interesseret i majestætens smykker, kan jeg varmt anbefale særudstillingen ”En dronnings smykkeskrin”, der kan ses på Amalienborgmuseet til og med d. 23. oktober 2022.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper
 

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Send dit spørgsmål på mail til [email protected] eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden