21. apr. 2020
Af Marianne Singer

Dejligt hjem: Her vokser prinsesse Isabella og hendes søskende op

Kronprinsparret med deres fire dejlige børn.
Kronprinsparret med deres fire dejlige børn.
Foto: Hanne Juul
Fødselsdagsbarnet prinsesse Isabella og hendes tre søskende er omgivet af inspirerende moderne indretning kombineret med historiske detaljer hjemme på Amalienborg.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har ikke bare skabt en tryg, men også utrolig inspirerende base for deres fire børn, prins Christian, 14, prinsesse Isabella, der tirsdag fylder 13 år, og tvillingerne, prins Vincent og prinsesse Josephine på ni år.

Deres dagligdag har kronprinsfamilien i det smukke 4800 kvm. store Frederik 8.s Palæ på Amalienborg i centrum af København, der danner ramme om både familie- og arbejdsliv.

Flyttede ind i 2010

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary flyttede ind i palæet i efteråret 2010 kort før tvillingernes fødsel og efter en grundig istandsættelse, der tog fem år.

Her lever kronprinsfamilien en så normal hverdag som muligt med fælles måltider og i tæt kontakt med hinanden.

- I højre fløj af bygningen - og opad i bygningen - har vi skabt vores private del, der fungerer som en stor lejlighed. Det har været vigtigt for os, og det kommer måske fra min opvækst, at vi alle sover tæt på hinanden. Vi har vores værelse og børneværelserne på mezzanin-etagen. Vi har skabt en boble, som er vores og hvor vi er samlet som familie, forklarede kronprinsesse Mary i bogen Amalienborg fra 2013.

Moderne og lyst

På officielle billeder fra blandt andet de kongelige børns fødselsdage kan man se, at familiens hjem er både moderne, hyggeligt og lyst.

I forbindelse med renoveringen udsmykkede en lang række danske nutidskunstnere palæets historiske lokaler, som også børnene kan nyde i hverdagen.

- For os begge har det været afgørende at skabe en helhed, der binder fortid, nutid og fremtid sammeni et smukt og stemningsfuldt palæ, der kan skabe rammen om både vores arbejde, de repræsentative formål og vores private liv, lød det fra kronprinsparret i bogen "Frederik VIII's Palæ" af Slots- og Ejendomsstyrelsen og Realdania i 2010.

Tæt knyttet

Kronprins Frederik er tæt knyttet til palæet, hvor han allerede kom som barn hos dronning Ingrid, der boede på Amalienborg i vinterhalvåret.

Tidligere havde dronning Ingrid boet i palæet sammen med sin mand, kong Frederik 9. og deres tre døtre, Margrethe, Bendikte og Anne-Marie.

Mens kronprinsparret altid har holdt den private del af hjemmet for sig selv, har man kunnet få et fint indblik i de repræsentative lokaler i palæet.

Kronprinsens mødelokale

Det er ikke lang tid siden, at prins Christian var med sin far i kronprinsens mødelokale, hvor kunstneren Jesper Christiansens store vægmaleri pryder væggene.

Her tog prins Christian et flot billede af sin far, da han over Facetime besøgte Røde Kors.

Det imponerende vægmaleri, der forestiller et verdenskort med Danmark og Tasmanien i fokus, byder på alt fra CD-hylstre og julehjerter til tegninger over Amalienborg og verdenskortet fra forskellige perspektiver og fortæller historien om kronprinsparrets ophav og dagligliv anno 2010.

Farverig kunst

I det såkaldte modtagegemak kan man beundre det imponerende vægmaleri af Morten Schelde, der handler om den danske Galathea 3-ekspedition og James Cook og Abel Tasmans opdagelsesrejser, der var med til at sætte Australien og øen Tasmanien på verdenskortet.

Ombord på skibet Vædderen deltog både kronprins Frederik og Morten Schelde i dele af Galathea 3-ekspeditionen.
På maleriet ses, ifølge kongehuset, blandt andet maskinrummet på selvsamme skib, der begyndte sin jordomsejling i 2006 og vendte hjem året efter.
Samtidig indgår symboler på kronprinsparrets bryllup og den rejse de to skulle på sammen.

Kronprinsesse Marys mødelokale

Kronprinsessen er flittig med mange arbejdsmøder og det er kunstneren Eske Kath, der i kronprinsessens mødelokale har prydet loftet med et farvestrålende maleri af en himmel i opbrud efter et stormvejr.

Loftsmaleriet er dronning Margrethe efter sigende specielt begejstret for.

Vigtigt budskab

Blandt de mere opsigstvækkende kunstværker i palæet er et moderne historiemaleri med krigen i Afghanistan som tema af kunstneren John Kørner.

Eventyrligt køkken

Vilde dyr indfanget mellem tryghed og fare i skoven er, ifølge kongehuset, temaet i kunstneren Kathrine Ærtebjergs eventyrlige vægmaleri ”Jagt” i kronprinsfamiliens anretterkøkken.
Inspirationen til vægmaleriet fandt hun blandt andet i børnebøgers eventyrunivers.
Her hyggede kronprinsfamilien sig i december 2018 med julebag.

Se den søde familievideo her:

Det elektriske rum

Det seneste kunstværk i palæet blev skabt i begyndelsen af 2019.
Det er den svenske fotograf Miriam Bäckström, der har produceret en række digitale billeder, som efterfølgende er omformet til vævede tæpper, der minder om en elektrisk storm.

Kronprins Frederik har tidligere delt legater fra Crown Prince Frederik Fund ud i lokalet:

https://imgix.billedbladet.dk/legatuddeling_tsl_20190529_0155.jpg
Foto: Thomas Laursen

Vil du høre endnu mere om kronprinsfamiliens dejlige hjem, så kan du høre vores podcast nedenfor. Her fortæller vores hofreportere hemmeligheder og detaljer fra Amalienborg og de andre kongelige boliger:

Listen to "Hjemme hos Frederik og Mary" on Spreaker.

Læs mere om: