5. mar. 2013
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk og Louise Møller

Derfor er kongehuset så populært

Dronning Margrethe og prins Henrik
Dronning Margrethe og prins Henrik
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
En ny undersøgelse viser, at dronning Margrethe har opbakning fra 8 ud af 10 danskere. En ekspert peger på tre faktorer, der har været med til at øge populariteten

Danskerne er igennem de seneste 40 år blevet mere og mere glade for den royale familie, og danskerne er faktisk det mest kongetro folk i Europa. Men hvad skyldes den stigende popularitet?

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og ekspert i kongehuset, skyldes populariteten flere ting. Men den vigtigste faktor er dronning Margrethes udvikling gennem de 40 år, hun nu har siddet som regent.

- Vi har i mange år haft en dronning, der har udviklet opgaven som regent og givet den mere indhold, siden hun tiltrådte. Hun er en dronning, der betyder noget for danskerne, og hun har givet opgaverne substans og indhold. Hendes taler er vedkommende, og hun har en stor interesse for det danske samfund og danskerne. Hun er ikke bare en kransekagefigur, forklarer Lars Hovbakke Sørensen til Alive.dk.

Han peger også på, at udviklingen i den næste generation i kongefamilien har en betydning.

- Vi har fået et kronprinsepar, der har fire børn. Og der er rigtig meget fokus på dem. Det er en ny generation med flere personer, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han mener, at den tredje årsag til kongehusets popularitet kan være, at vi er blevet et mere opsplittet samfund, der ikke har så meget tilfælles med hinanden, som vi har haft tidligere.

- Men vi kan alle samle os om kongehuset uanset vores kulturelle baggrund, eller hvad vi laver til dagligt. Der er endelig noget, vi alle kan samles om, mener kongehuseksperten.

Han peger også på, at den økonomiske krise, der har præget samfundet i de seneste år, har påvirket populariteten.

- Når vi har økonomiske vanskeligheder, har vi endnu mere behov for et fast holdepunkt. Så krisen har helt sikkert styrket populariteten. Også mere end i andre europæiske lande, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han understreger dog, at han primært tror, at den stigende popularitet er dronning Margrethes fortjeneste.

- Da hun tiltrådte i 1972, var der kun omkring 40 pct., der støttede monarkiet. Tilslutningen voksede støt i 1970'erne og 1980'erne, og det har holdt sig nogenlunde på det niveau. Den er så steget lidt igen i de seneste år, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det er søndag den 14. januar 2012, at dronning Margrethe helt Det er søndag den 14. januar 2012, at dronning Margrethe helt præcist kan fejre sine 40 år som regent for Danmark.

Læs mere om: