29. dec. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media

Derfor kan kronprins Frederik få svært ved nytårstalen

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Han skal overtage fra en dronning, der virkelig har succes med sine nytårstaler, siger ekspert.

Dronning Margrethe har udviklet sig meget. Fra at være en ung dronning i sorg over sin fars død i 1972 til i dag - over 40 år efter - at være en populær og respekteret regent.

Hendes nytårstaler har ligeledes udviklet sig til i dag at være meget personlige og ofte ganske modige. Dermed får kronprins Frederik det ikke helt let, når han engang skal overtage tronen og dermed holde nytårstaler.

- Det bliver helt sikkert svært at leve op til dronning Margrethes nytårstaler. Hun har en meget personlig stil. Jeg tror, at det vil blive noget helt andet med Frederik, og han vil nok finde sin egen stil med sine egne emner. Altså, han kan udvikle talen på sin egen måde, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han peger derfor på, at danskerne nok skal indstille sig på noget helt andet - og om det så bliver dårligere, bedre eller samme niveau, må tiden jo vise.

Dronningens tale er ret populær

Ser man på seertallene, er det tydeligt, at rigtig mange danskere er glade for at se dronningens nytårstale år efter år. Sidste år så over to mio. danskere talen på enten DR1 eller TV2.

- Ikke alene er der mange, der gerne vil se den, men der er også mange, der giver udtryk for, det er en god tale. Hun er fantastisk god til at holde en balancegang, hvor den på den ene side har reelt indhold, og på den anden side bliver den aldrig partipolitisk. Når hun ikke tager stilling til konkrete emner, bekræfter hun i stedet folk i de tanker, de går rundt med, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Han understreger, at selvom nytårstalen udarbejdes i et samarbejde med Statsministeriet, er dronningen alligevel virkelig god til at gøre den personlig, så hun kan komme ud med nogle forskellige budskaber.

- Det er meget vigtigt for hende at give kongehuset indhold og en funktion. Det har hun altid lagt meget vægt på, påpeger kongehuseksperten.

Læs mere om: