1. jun. 2021
Af Marianne Singer

Det gør prins Christian for første gang: Aldrig sket før

Prins Christian. 
Prins Christian.
Foto: Franne Voigt for Kongehuset
Det bliver et stort og rørende øjeblik, når prins Christian søndag den 13. juni for første gang skal på officiel opgave med kun kronprins Frederik og dronning Margrethe.

Når prins Christian, 15, søndag den 13. juni sammen med sin far, kronprins Frederik, 53, og sin farmor, dronning Margrethe, 81, deltager i den officielle fejring af 100-året for Genforeningen er det første gang, at det kongelige trio er på opgave kun de tre.

Prins Christian har tidligere været på kongelig opgave med både sin farmor og sin far, men så har også kronprinsesse Mary eller prins Henrik været med.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-894442_1oh_1.jpg
I 2012 afslørede prins Christian sammen med dronningen et maleri ved åbningen af udstillingen ”Regent i 40 år – Dronning Margrethe 1972-2012” på Frederiksborg Slot. Med var også kronprinsparret og prins Henrik.
Foto: Jesper Sunesen

Derudover er prins Christian blevet fotografet til officielle portrætter med kun dronningen og kronprinsen.

Et stærkt symbol

Og der er netop en grund til, at majestæten, tronfølgeren og hans efterfølger nu tager alene afsted sammen på den historiske opgave i Sønderjylland, idet der er en stærk symbolik i det.

For således er det kong Christian 10.’s barnebarn, oldebarn og tipoldebarn, der nu krydser den gamle grænse 101 år efter, at Christian 10. red over den gamle grænse den 10. juli 1920 på den hvide hest Malgré Tout ledsaget af kronprins Frederik og prins Knud til hest og dronning Alexandrine og prinsesse Thyra i karet.

https://imgix.billedbladet.dk/_r9a0564_020320_copy_0_1.jpg
Officielt portræt af dronningen sammen med kronprins Frederik og prins Christian taget i anledning af hendes 80-års dag i 2020.
Foto: Per Morten Abrahamsen/Kongehuset

Spændende dag

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian begynder festprogrammet klokken 10.00 om morgenen med at køre over den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding.

Herefter er der en officiel modtagelse og taler ved dronning Margrethe, Koldings borgmester, Jørn Pedersen, formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose, og sang og musik ved Kolding Egnsteater fra stykket "Erna i krig" samt musik ved Slesvigske Musikkorps.

Dronningen indvier samme sted et kunstværk med bronzebånd og en skulptur.

Festgudstjeneste

En time efter, klokken 11.00, fortsætter programmet for dronningen og hendes søn og barnebarn med en dansk-tysk festgudstjeneste i Haderselv domkirke.

Her deltager også Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier og statsminister Mette Frederiksen.

Læs mere om: