21. dec. 2021
Af Marianne Singer

Det stod ikke i pressemeddelelsen: Godt nyt om fejringen

Dronning Margrethe. 
Dronning Margrethe.
Foto: Lars H. Laursen
Der er godt nyt om dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæumsfejring.

Den 17. december måtte kongehuset udsende den ærgelige nyhed om, at de store fejringer i anledning af dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæumsfejring, der var planlagt til at skulle finde sted i januar, var blevet udskudt til sensommeren 2022.

Det skete i forbindelse med den aktuelle coronasituation med voldsomt stigende smittetal.

Fantastisk udstilling

Et af de sidearrangementer, der ikke blev nævnt i kongehusets pressemeddelelse, og som stadig ser ud til at blive gennemført i januar, er den store og fantastiske udstilling "En dronnings smykkeskrin" på Amalienborgmuseet/Kongernes Samling, som dronning Margrethe åbner.

- Kongernes samling er som alle andre kulturinstitutioner også lukket ned lige nu for at begrænse pandemien og indtil videre gælder denne her nedlukning indtil den 17. januar. Vores plan er, at så snart vi derefter er klar til at åbne igen, åbner vi, lyder det fra Thomas C. Thulstrup, museumsdirektør for Kongernes Samling, under hvilke der hører Koldinghus, Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet.

Del af helårsfejring

Særudstillingen "EN DRONNINGS SMYKKESKRIN – 50 år på tronen fortalt i smykker" er en del af helårsfejringen af majestætens regeringsfejring og den kommer til at blive vist på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg til og med 23. oktober 2022.

Oprindelig skulle udstillingen være åbnet officielt den 13. januar og hvis ikke restriktionerne bliver forlænget, kan den således åbne med bare et par dages forsinkelse.

Tæt på dronningens smykker

Besøgende kan i udstillingen nærstudere dronningens store smykkesamling med over 200 kendte og mindre kendte smykker.

Blandt andet udstilles den broche, dronningen bar, da hun stod på balkonen på Christiansborg Slot den 15. januar 1972, dagen efter Frederik 9.s død.

Brochen, der har form som en hestesko, havde hun fået af sin far i 1953, efter underskrivelsen af den Grundlov, som gjorde hende til tronfølger.

Også det ikoniske smykke, Margueritbrochen, som dronning Ingrid forærede sin ældste datter på hendes 60-års fødselsdag i 2000 er med i udstillingen.

https://imgix.billedbladet.dk/marguerit-brochen._fotograf_jens_peter_engedal.jpg
Foto: Jens Peter Engedal

Blandt de historiske smykker er ligeledes det pragtfulde perlepoire-diadem, der hører til et smykkesæt, som kom til Danmark med den svensk-norske prinsesse Lovisa, der i 1869 blev gift med Kronprins Frederik VIII.

https://imgix.billedbladet.dk/perlepoire-diademet._fotograf_jens_peter_engedal.jpg
Foto: Jens Peter Engedal

Et spændende smykke i udstillingen er desuden en smuk tredobbelt perlekæde med rubiner og små guldfigurer af den danske guldsmed Torben Hardenberg, som prins Henrik fik lavet til sin hustru i forbindelse med parrets sølvbryllup i 1992.

Stadig fejring

I kongehusets pressemeddelelse stod også, at ikke alt var udskudt i januar, således at dronningens store dag på selve jubilæumsdagen den 14. januar bliver markeret med et statsråd, modtagelse i Folketinget samt kranselægning ved Frederik 9. og Dronning Ingrids grav ved Roskilde Domkirke.

Læs mere om: