Fredag, 24. april 2020 - af Marianne Singer

Drømmen er gået i opfyldelse: Sådan er Frederik og Marys nye hjem

Kronprins Frederik

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik. 

Foto: Hanne Juul
Ifølge kongehuset har det længe været kronprinsfamiliens ønske at flytte tilbage i Kancellihuset. Nu kan de glæde sig til en hverdag i rolige og naturskønne omgivelser.

For kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er en drøm gået i opfyldelse med flytningen fra Amalienborg til Fredensborg.

For ifølge kongehusets meddelelse har det "længe været familiens ønske at opholde sig i Kancellihuset i længere perioder ad gangen."

Hyggeligt hus

Kronprinsparret overtog det hyggelige hvide hus med de sortglaserede tagsten i tiden omkring deres bryllup i maj 2004. 

Forinden var bygingen fra 1731 blevet gennemgribende moderniseret og istandsat efter at have været dronning Ingrids bolig gennem mange år.

Herefter boede parret og deres to ældste børn, prins Christian og prinsesse Isabella, i ejendommen indtil december 2010.

Mormors hjem

Kronprinsens elskede mormor, dronning Ingrid, boede i huset fra 1974 og indtil sin død i november 2000.

Kronprins Frederik har tidligere forklaret, hvor meget stedet betyder for ham og hans familie.

- Min familie er så velsignet, at vi kan fortsætte i de samme bygninger som vores forfædre har levet i. I Kancellihuset sov min mormor ind i det soveværelse, som min kone og jeg fik. Det skulle jeg tænke over i starten, men der er en fantastisk ånd i huset. Nogle gange kan man mærke, at mormor har været der, når en svag duft af cigaretrøg, krydret med parfume, pludselig dukker op. Det er ikke noget at være bange for. Et liv er gået bort, og nyt er opstået, nu hvor vores børn løber rundt og har det festligt i hendes gamle rum,” fortalte han i bogen Amalienborg fra 2013.   

God plads

Selvom huset i Fredensborg er en del mindre og mere intimt end deres hjem på Amalienborg, er der stadig god plads til familielivet med en stueetage på 700 kvm. og en første sal på 450 kvm.

Foto: Kaspar Wenstrup

I alt indeholder huset omkring 30 rum. 

Der er blandt andet seks stuer, tre spisestuer, et soveværelse og en række børne- og gæsteværelser.  

Historisk sted

I haven bag huset ligger en stor swimmingpool.  

Huset var oprindeligt beregnet til at indlogere ministre og andre embedsmænd, som efter ærinde hos kongen ikke kunne nå at rejse tilbage til København den samme dag. 

I 1800-tallet blev Kancellihuset indrettet til sommerbolig for embedsmænd og senere til bolig for pensionerede hoffolk. 

     

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden