Dronning Margrethe afslører: Derfor bliver jeg ved med at bruge De

Dronning Margrethe. 

Dronning Margrethe. 

Foto: Hanne Juul
I P1-udsendelsen "Klog på Sprog" forklarer dronning Margrethe, hvorfor hun stadig er Des det meste af tiden.

Dronning Margrethe nød i den grad at nørde med sproget og ord sammen med vært Adrian Hughes i P1-udsendelsen "Klog på Sprog", der blev sendt på dronningens 81-års dag fredag.

Undervejs lyttede de sammen til flere lydklip fra tidligere interview med dronningen og talte om blandt andet hendes udtryk, forhold til sproget og nytårstaler. 

Kun hvis meget tætte

Sidst i udsendelsen spurgte Adrian Hughes også ind til, hvorfor dronningen stadig holder fast i brugen af det personlige pronomen De, der ellers ikke bliver benyttet meget i det danske samfund mere. 

Til det svarede dronningen: 

- For mig er Du meget personligt. Det er virkelig noget, jeg ikke bruger til folk, medmindre jeg er særdeles tæt på dem. Og med al respekt for masser af mennesker, så kan jeg jo ikke være tæt på dem alle sammen.

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Kan være dus

Derefter fortalte dronningen, at hun dog oftest har været Dus med folk, som hun har været tæt på arbejdsmæssigt eller for eksempel har været medstuderende til.

Hun har aldrig haft noget imod at benytte De selv. 

- For mig falder det forholdvis naturligt at være Des med mennesker, jeg ikke er tæt på, lød det således fra dronningen i P1-udsendelsen.

Kom til at sige du

Mange husker sikkert stadig, da dronningen under et pressemøde i forbindelse med hendes 75-års fødselsdag i 2015 irettesatte den unge reporter Michael Alsen fra Berlingske Nyhedsbureau, som kom til at lægge ud med at sige Du, da han skulle stille sit spørgsmål til majestæten.

- Undskyld, men nu skal jeg ikke være meget sippet, men jeg tror ikke, at vi har gået i skole sammen, så jeg tror ikke, at vi er dus, afbrød dronningen ham dengang med et bestemt blik, der dog hurtigt blev afløst af et stort afvæbnende smil og en latter.

Endevender sproget

'Klog på Sprog' på P1 er et ugentligt radioprogram, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig.

I anledningen af Dronning Margrethes 81-års fødselsdag, har hun deltaget i en særudgave af 'Klog på Sprog', hvor vært Adrian Hughes dykker ned i hendes sprog gennem tiden ved hjælp af lydklip fra arkiverne.

Tryk her for at lytte til programmet

Nyt billede

I forbindelse med dronningens fødselsdagsinterview med P1 delte kongehuset et dejligt nyt billede af dronningen. 

"I et nyt interview til radioprogrammet ”Klog på sprog” på P1 fortæller Hendes Majestæt Dronningen om sit forhold til ord og sprog, og om hvordan Majestæten arbejder på at gøre sproget levende i taler og interviews.⁣⁣

”Jeg har altid været optaget af sprog. Jeg har aldrig kunnet lade være med at snakke, så det gjorde jeg fra et tidligt tidspunkt, og jeg kan huske, at min mor har fortalt, at jeg syntes, at ord var sjovt – og det synes jeg stadigvæk,” fortæller Dronningen blandt andet i samtalen med programmets vært Adrian Hughes.⁣

Samtalen bliver bragt på Dronningens 81-års fødselsdag i morgen klokken 11.00 på P1 og kan efterfølgende høres på DR Lyd.," skriver kongehuset til opslaget. 

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden