Lørdag, 17. april 2021 - af Marianne Singer

Dronning Margrethe: Dette kan gøre mig ganske sindssyg

Dronning Margrethe. 
Dronning Margrethe. 
Foto: Hanne Juul
I et nyt fødselsdagsinterview med P1 fortæller dronning Margrethe, hvad der kan gå hende på.

Dronning Margrethe elsker det danske sprog, men der er nogle ord og udtryk, som kan irritere hende meget, fortæller dronningen i et interview i P1-programmet "Klog på Sprog".

- Det er bare for dååårligt, er blandt de udtryk, som dronningen aldrig selv ville sige, fortæller hun blandt andet i programmet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kan irritere

Men dermed ikke sagt, at noget ikke kunne være for dårligt, tilføjer hun med et grin.

Og så er der også ord, der irriterer.

Som for eksempel når folk "spørger ind" til noget.

- Det kan gøre mig ganske sindssyg. Folk "spørger ind", nej, "spørg efter", hvis det skal være. Eller "spørg". Spørg, for søren, griner hun i mikrofonen.

Dronningen har heller ikke meget tilovers for brugen af "åbne op" frem for "lukke op".

Ville hun ikke bruge

Og så affærdiger hun, ifølge DR blankt, at hun nogensinde vil tage yngre generationers brug af "cringe", "toxic" eller, som Adrian Hughes også foreslår, "herre nice" til sig.

- Nej, det ville jeg ikke bruge. Fordi jeg ikke er af den generation, simpelthen. Man siger de ting, man er vant til at sige, og så tager man måske i ny og næ noget op, som ikke er lige så gammelt som en selv.

Endevender sproget

'Klog på Sprog' på P1 er et ugentligt radioprogram, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig.

I anledningen af Dronning Margrethes 81-års fødselsdag, deltog hun i en særudgave af 'Klog på Sprog', hvor vært Adrian Hughes dykker ned i hendes sprog gennem tiden ved hjælp af lydklip fra arkiverne.

Tryk her for at lytte til programmet

Nyt billede

I forbindelse med fødselsdagsinterviewet delte kongehuset et dejligt billede af dronningen på besøg hos P1.

"I et nyt interview til radioprogrammet ”Klog på sprog” på P1 fortæller Hendes Majestæt Dronningen om sit forhold til ord og sprog, og om hvordan Majestæten arbejder på at gøre sproget levende i taler og interviews.⁣

”Jeg har altid været optaget af sprog. Jeg har aldrig kunnet lade være med at snakke, så det gjorde jeg fra et tidligt tidspunkt, og jeg kan huske, at min mor har fortalt, at jeg syntes, at ord var sjovt – og det synes jeg stadigvæk,” fortæller Dronningen blandt andet i samtalen med programmets vært Adrian Hughes.⁣

Samtalen bliver bragt på Dronningens 81-års fødselsdag i morgen klokken 11.00 på P1 og kan efterfølgende høres på DR Lyd.," skriver kongehuset til opslaget. 

 

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden