15. jan. 2019
Af Trine Larsen

47 ÅR PÅ TRONEN: Hele Danmarks dronning Margrethe

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/sh-906607_0.jpg
Foto: ALLER MEDIA
Den 15. januar 2019 er det 47 år siden, at daværende prinsesse Margrethe blev hun udråbt til Danmarks dronning af statsminister Jens Otto Krag fra balkonen på Christiansborg Slot.

Det var bidende koldt den 15. januar 1972, da Danmarks nye dronning, Margrethe II, blev udråbt af statsminister Jens Otto Krag fra balkonen på Christiansborg Slot.

Tusinder af mennesker havde trodset kulden og var mødt frem for at se deres nye dronning, som havde taget over efter sin far, kong Frederik, der døde den 14. januar 1972.

Den 15. januar 1972, præcis klokken 15, stod den nye dronning sortklædt, sørgende, lidt famlende, men stærk på balkonen ved siden af statsministeren og iklædt slør og med Elefantordenen lysende tværs over det sorte tøj.

- Kong Frederik IX er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, sagde statsminister Jens Otto Krag tre gange efter hinanden, inden han overlod mikrofonen til den nyudråbte dronning.

SE BILLEDERNE: Dronning Margrethe - altid fars pige

Dronning Margrethe udtalte sit valgsprog for første gang

- Min elskede far, vor konge, er død, og stor sorg har ramt os alle. Men størst er sorgen for min mor, dronning Ingrid. Mod hende rettes alle varme tanker.

- Den gerning, der i næsten 25 år var min fars, er nu lagt på mine skuldre, og jeg beder Gud hjælpe mig med at give mig styrke til at løfte den tunge arv. Den kærlighed og trofasthed, som det danske folk i alle disse år har vist min far, blev selve grundlaget for hans kongegerning.

- Måtte den tillid, der vistes min far, også blive mig til del. Det beder jeg om. Det er den støtte, som vil gøre det muligt for mig at udføre mit hverv som Danmarks dronning. Det skal være mit livs mål, og deri vil jeg lægge al min flid og kraft. Dertil hjælpe mig Gud.

- Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke, sagde dronningen og udtalte dermed for første gang sit valgsprog.

Læs mere om: