10. jan. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk

Dronning Margrethe i festform på pressemøde

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe i festform til pressemødet på Amalienborg.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Sprudlende dronning Margrethe svarede beredvilligt på en byge af spørgsmål på Amalienborg.

- Det er jo en rigtig mur, vi har rundt om os, sagde prins Henrik, da han sammen med dronning Margrethe trådte ind i Riddersalen på Amalienborg, hvor et meget stort pressekorps ventede på jubilaren.

Dronningen var også selv overvældet over den store presseinteresse, forklarede hun, da prinsen var gået igen, og hun bød velkommen. De mange spørgsmål gav hende anledning til at reflektere over de 40 år som regent og dronning.

- Egentlig synes jeg ikke selv, det har ændret sig. For hele meningen med det er jo, at jeg skal være i mit lands tjeneste, og det har jeg været fra før, jeg blev dronning, og det har jeg været hvert eneste år og hver eneste dag ... Det er klart, at ting har udviklet sig. Jeg er blevet ældre, det er helt uomtvisteligt. Og tiderne forandrer sig jo også, og derfor kan det være, man gør nogle ting på en anden måde. I princippet så har jeg vist ikke forsøgt at lave om på mig selv, forklarede dronning Margrethe, der både nåede at få talt dansk, engelsk, fransk og svensk under pressemødet.

Dronningen blev spurgt til, hvorfor hun ikke vil træde tilbage til fordel for kronprins Frederik.

- I mine øjne ligger det i selve den stilling, man har i et arveligt monarki. Det er på en måde essensen i det - at når den gamle konge dør, så bliver den nye regent. Enten en dronning eller konge. Jeg føler, det er en pligt, man har fået overleveret, og som man skal overholde. Og pligten holder hele livet, så længe man lever. Ligesom min far gjorde det og min farfar, og før dem - ja alle sammen. Det er en forpligtelse, som jeg egentlig har det vældigt godt med, forklarede dronningen, der også påpegede, at det havde noget med traditionerne at gøre.

Dronningens 40-års regentjubilæum fortsætter resten af ugen med bl.a. kranselægning ved Roskilde Domkirke, karetkørsel fra Amalienborg til Københavns Rådhus, en festforestilling i DR's Koncerthus, festgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke og gallataffel på Christiansborg Slot.

Lørdag den 14. januar 2012 er det præcist 40 år siden, at dronning Margrethe overtog tronen efter faderens - kong Frederik den 9.'s - død.

Læs mere om: