28. mar. 2016
Af af Trine Larsen

Dronning Margrethe i topform på Gråsten

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: DR
Der er en MEGET god grund til at kigge med, når DR 1 i aften viser sidste afsnit "Dronningens Slotte". For ikke alene får vi et enestående indblik i kongefamiliens sommerslot, Gråsten, hvor H.C. Andersen skrev "Den lille pige med svovlstikkerne" under et ophold

- Uhhh...pas på! Pas på, De ikke kommer til at træde i alle de dér Svane-hømmere!.advarer dronning Margrethe fotografen, der følger hende rundt på Gråsten Slot , som hun viser frem i den sidste udsendelse om "Dronningens slotte", der vises i aften på DR1 kl.20.00

- De skulle altså tage de blå blomster mod det grønne! Det er afsindig flot ... ja, altså uden mig i billedet, siger dronningen senere bramfrit til samme fotograf, der tydeligvis har god kontakt med majestæten i udsendelserne, som er enestående, fordi de viser en dronning på slap line.

I udsendelsen afslører dronningen, hvem der skal overtage det kongelige sommerslot, når hun ikke er mere - for døden og troen berører dronningen også i et stille, eftertænksomt øjeblik.

Dronning Margrethe fortæller dog, at hun ikke er parat til at overdrage Gråsten Slot til næste generation endnu, fordi hun selv holder så meget af at komme der.

Får du BILLED-BLADETs nye nyhedsbrev? Klik her og meld dig til!

Dronning Margrethe nyder at samle familien

Når hele en kongelige familie føler sig hjemme på Gråsten Slot, så er det, fordi de alle sammen er kommet der, siden de var børn og derfor har søde sommerminder fra stedet.

Dronningen kom der med sine forældre og søstre hele sin barndom og ungdom, og dronning Ingrid sørgede også for, at alle hendes børnebørn hver sommer var samlet på Gråsten, så de kunne være sammen og lære hinanden at kende, selvom de boede i hvert sit land. Gråsten Slot blev noget fælles.

Sådan er det stadig, at Gråsten er stedet, hvor hele den kongelige familie samles om sommeren, hvis tiden og planerne tillader det.

- Jeg er dog ikke så god til at være farmor, som min mor var til at være mormor .... er jeg bange for. Desværre. Men jeg nyder at have dem alle omkring mig, og jeg nyder at kunne samle familien her på Gråsten, erkender dronningen med et lille forsigtigt smil.

- Kronprinsparret var her tre uger sidste sommer, og de føler sig hjemme, det er der ingen tvivl om, siger dronningen glad, og det kan seerne selv forvisse sig om, idet kronprinsparret har skrevet en sød hilsen i "gæstebogen", der også er underskrevet af alle børnebørnene -og hofhunden Ziggy, ud for hvis navn der er tegnet en hundepote og skrevet "vuf vuf!"

Dronning Margrethe flytter på havebænken

At dronningen ikke er det største ordensmenneske, har hun givet udtryk for i flere af udsendelserne, men i udsendelsen om Gråsten Slot kan seerne glæde sig til et herligt øjeblik, hvor dronnings veludviklede æstetiske sans bliver udfordret af en bænk, der står placeret forkert i slotsparken.

Hvordan det udvikler sig, er kosteligt TV, som viser HELT nye sider af majestæten, der slutter med at sige;

- Altså, det ser så sjusket ud, når sådan én står og sejler ....

SE VIDEO: Kongefamilien samlet hos dronning Margrethe på Gråsten

Læs mere om: