Onsdag, 10. februar 2016 - af Trine Larsen

Dronning Margrethe imponeret over "jukeboks" på Rosenborg

Foto Hanne Juul
Et 250 år gammelt spilleskab, som det har taget 10 år at sætte i stand, kunne godt imponere dronning Margrethe, da hun på Rosenborg Slot var den første til at se skabet, der rummer en fantastisk historie.

Dronning Margrethe og en række inviterede gæster fornøjede sig på Rosenborg Slot tirsdag eftermiddag, hvor Kongernes Samling åbnede udstillingen, "En mekanisk Drøm". Og det var virkelig noget af en drøm, for det smukke skab, som dronning Margrethe og museumsdirektør Jørgen Selmer her passerer på billedet, er blevet restaureret, så det står som nyt.

Kong Frederik den V bestilte jukeboks

I 10 år har konservatorerne på Rosenborg, Bodil Stauning og Tom Feilberg, arbejdet med at restaurere det enestående møbel, der er et såkaldt spille-skab, 1700-tallets jukeboks.

Det fire meter høje smukke skabet blev for 250 år siden lavet af én af de førende møbelsnedkere C.F. Lehmann, der indbyggede en “musikmaskine” , en forstøtrret spilledåse, som bestilleren bag møblet, kong Frederik V, kunne imponere sine gæster med i spisesalen på Christiansborg Slot.

Dyrt om et slot

Møblet kostede dengang 6.560 rigsdaler, en enorm sum, der på daværende tidspunkt var nok til at købe et slot. Fx kostede det det samme at bygge et af palæerne på Amalienborg.

Desværre gik "spilledåsen" i møblet i stykker efter et par år, men nu er musikken genskabt via digitalisering, og det kan igen spille, som dengang en klokke i skabet slog hver halve time, hvorefter den fineste barokmusik strømmede ud. Skabet var også indstillet til hver time at spille et stykke musik, og kongen kunne dengang vælge mellem 14 forskellige fløjtestykker og syv trompetstykker.

Datidens bornholmer-ur står nu på Rosenborg og dronning Margrethe nød udstillingen og historien om møblet i fulde drag.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden