16. sep. 2016
Af Dorte Quist

Dronning Margrethe indviede sin nye have

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/_dsc3888_2_0.jpg
Foto: AOP/Keld Navntoft
Dronningen viste gæsterne rundt i den nye staudehave, som er blevet anlagt i hendes private have ved Fredensborg Slot.

-Jeg har glædet mig rigtig, rigtig meget til i dag.

Sådan åbnede dronning Margrethe sin tale, da hun bød 200 gæster velkommen til indvielsen af den nyanlagte Årstidshave i den private del af hendes have ved Fredensborg Slot.

VIDEO: Dronning Margrethe gav turister en stor oplevelse

Det store staudebed er en fællesgave til dronningen fra regeringen, Folketinget, A.P. Møller og hustru Chastine Mckinney-Møllers Fond til almene Formaal, Fredensborg Kommune samt en række organisationer, institutioner og privatpersoner i anledning af hendes 75-års fødselsdag i april sidste år.

10.000 blomsterløg fra Hollands konge

Haven er inddelt i fire områder - forår, forsommer, eftersommer og efterår - så den kan blomstre og lyse op længst muligt. I alt er der plantet cirka 6.000 stauder og lagt mere end 10.000 løg i haven, og dronningen har undervejs været meget ind over hvilken type stauder, der skulle plantes, og ikke mindst hvordan farvesammensætningen skulle være i bedene.

Lige nu blomstrer efterårshaven flot i røde, lilla og orange farver, og til foråret vil forårshaven springe ud med de over 10.000 løg - tulipaner, påskeliljer og pinseliljer i hvide og gule farver. De mange løg var en gave fra den hollandske konge i anledning af dronning Margrethes 75-års fødselsdag sidste år.

Haven er åben i juli og august

Efter talerne gik dronningen en tur sammen med landskabsarkitekten Christine Waage og repræsentanter fra de 17 givere i den nye staudehave, hvorefter de mange andre gæster - folk, der havde været med til at anlægge haven samt repræsentanter for giverne - fik lejlighed til at nyde den flotte nye have.

LÆS MERE: Sådan overraskede dronning Margrethe sin søster på fødselsdagen

Dronning Margrethe og prins Henriks private have, som bliver kaldt Den Reserverede Have, er åben for offentligheden i juli og den første halvdel af august.

https://imgix.billedbladet.dk/_dsc4042.jpg
Dronning Margrethe og landskabsarkitekt Christine Waage fra Slots- og Kulturstyrelsen i den nye Årstidshave ved Fredensborg Slot.
Foto: AOP/Keld Navntoft

Læs mere om: