17. sep. 2021
Af af Marianne Singer og Malan Joensen

Dronning Margrethe inviterer til sjældent set fest: Derfor sker det nu

Kronprins Frederik, dronning Margrethe og kronprinsesse Mary.
Kronprins Frederik, dronning Margrethe og kronprinsesse Mary.
Fotomontage: Hanne Juul og Kaspar Wenstrup
Statsrådsmiddagen finder sted på Fredensborg Slot.

Der skal snart finde et helt særlig middag sted på Fredensborg Slot, som der kun har været ganske få af de seneste par årtier.

Ifølge kongehuset vil der blive dækket fint op til såkaldt Statsrådsmiddag onsdag den 29. september kl. 20.00.

Det er dronning, som er vært, og det oplyses, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary også deltager.

Dronning Margrethe plejer at invitere regeringen, statsrådssekretæren og typisk også nogle medarbejdere ved hoffet til fornem middag.

Det sker der i Statsrådet

I Statsrådet behandles alle love og vigtige regeringsforanstaltninger, og kongehuset beskriver det blandt andet således:

"H.M. Dronningen leder møderne i statsrådet (fører forsæde), der udgøres af samtlige ministre. H.K.H. Kronprinsen har, siden han blev myndig, også haft sæde i statsrådet. Hovedindholdet af møderne er stadfæstelse af de lovforslag, som Folketinget har vedtaget, og forelæggelse for Dronningen af de lovforslag, som regeringen agter at fremsætte. I praksis er der ofte behov for at forelægge sager for Dronningen uden for statsrådet, fordi sagen ikke kan afvente næste statsrådsmøde. I disse tilfælde sker forelæggelse for Dronningen med forbehold for efterfølgende bekræftelse (corroboration) på førstkommende møde i statsrådet, hvor sagen forelægges på ny. Statsråd holdes efter behov og for tiden cirka seks gange årligt. Møderne holdes tirsdag formiddag og finder typisk sted i Statsrådssalen på Christiansborg Slot."

Man prøver at tilrettelægge det således, at der holdes Statsrådsmiddag en gang i hver regeringsperiode, men det kan af forskellige praktiske hensyn ikke altid lade sig gøre.

På grund af coronapandemiens hærgen det seneste halvandet års tid har Statsrådsmiddagen ligesom mange andre arrangementer været umulig at gennemføre, men nu hvor restriktionerne er lettet, kan man samle statsminister Mette Frederiksen og regeringen til en festlig aften.

Siden 2003, hvor middagen i øvrigt fandt sted i forlængelse af kronprinsparrets forlovelse, har der været afholdt statsrådsmiddag i henholdsvis 2009 og 2017.

Læs mere om: