Onsdag, 1. februar 2012 — af af Annelise Weimann

Dronning Margrethe om Dannebrog: Vi bliver aldrig søsyge

Prins Henrik og dronning Margrethe om bord på kongeskibet Dannebro
Prins Henrik og dronning Margrethe
Foto: Nielse Henrik Dam
BILLED-BLADETs Annelise Weimann har talt med dronning Margrethe om livet til søs

I anledningen af Margrethes regent-jubilæum, har Annelise Weimann talt med dronningen om blandt andet livet på kongeskibet Dannebrog.

Deres far elskede Dannebrog højt. Har det betydet noget for Dem?

- Ja, det har jeg altid været meget bevidst om. Da vi første gang gik om bord som regentpar efter fars død, var det både et spændende øjeblik, og det var med en stor klump i halsen. Skibet var jo fars ét og alt.
Men jeg har også altid holdt meget af Dannebrog. Den første tur som regentpar var den officielle ombordstigning i sommeren '72, og en af de næste ture var rejsen op til Færøerne og Island. Vi skulle på statsbesøg i Island og gjorde det med Dannebrog og var så inde om Færøerne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De første sejlture var noget helt særligt. Jeg syntes, det var spændende, at vi nu skulle ha' Dannebrog som et af vores hjem. For sådan føler vi det. Det gør prinsgemalen i allerhøjeste grad også. Når vi kommer om bord i skibet, så er vi i et af vore hjem. Og derfor har vi også den glæde, at når vi inviterer folk om bord, ja, så er de gæster i vores hjem. Og så er det ligegyldigt, om vi ligger i Lemvig, Skt. Petersborg eller Grønland.

Har De altid kunnet li' at sejle?

- Ja, jeg syntes, det var pragtfuldt, lige fra jeg var helt lille. Jeg var heldig nok til ikke at blive søsyg, og så er det jo ingen sag. Og det bliver jeg stadig ikke. Jeg har ikke været søsyg nogensinde, selv om jeg egentlig troede, at det kunne alle mennesker blive. Det er blot ikke sket for mig ...

Er begge Deres sønner glade for at sejle?

- Ja, og begge drengene er helt søstærke. Min mand er om muligt endnu mere søstærk, end jeg er. Han sejler næsten mere end mig, han tager ofte ud med skibet, og det er dejligt. Jeg kan ikke være så meget hjemmefra, det kan han bedre, og så synes jeg, det er godt, at skibet kommer ud at sejle. Det skal gerne røres. Det er også rart for besætningen at være i gang, og det er man bedst, når man sejler.

Vi ved, kronprins Frederik holder af at sejle. Men hvad med landmanden Joachim?

- Han har jo ikke været så meget om bord de sidste mange år, men han var mægtig glad for det dengang, og han blev heller aldrig søsyg. Kronprinsen er jo i mellemtiden blevet sømand. Ja, selv da kronprinsparret var i Australien, var de ude at sejle, og jeg ved, han glædede sig til det.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden