5. nov. 2018
Af Ulrik Ulriksen

Dronning Margrethe ramt af jantelov og berettiget kritik

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Flemming Jeppesen
Gennem flere år har dronning Margrethe modtaget stor ros fra offentligheden og fine anmeldelser af fagfolk for sit kunstneriske virke. Dronningen har dog også følt modgang, fortæller hun i en ny bog.

Dronning Margrethe har sammen med kongehusets kurator Elisabeth von Buchwald og et par andre nøglepersoner skabt en fantastisk særudstilling på Amalienborg. ”Eventyrdronningen” kaldes særudstillingen om dronningens kunstneriske virke og arbejdet som scenograf og kostumeskaber.

Gennem årene har Hendes Majestæt fået megen ros for sit kreative arbejde på teatret i forbindelse med eventyr- og balletforestillinger.

Der har dog også været modgang. Det oplevede dronningen i 1987 i forbindelse med sin officielle debut som scenograf med ansvar for dele af produktionen i DR’s TV-produktion af H.C. Andersens eventyr ”Hyrdinden og skorstensfejeren.

Dronning Margrethe på tynd is

I bogen ”Eventyrdronningen” om særudstillingen på Amalienborgmuseet og om droningens lange liv med eventyret og kunsten som faste følgesvende fortælles der om den svære debut med TV-Teatrets H.C. Andersen opsætning.

Dronningen arbejdede sammen med forestillingens erfarne TV-scenograf. Siden har Majestæten dog indrømmet, at det var en ret stor mundfuld for hende. – Jeg var virkelig på tynd is og havde vist ikke helt så mange skrupler, som jeg nok burde have haft, siger dronning Margrethe i bogen ”Eventyrdronningen" om scenograf-debut’en.

Blandede anmeldelser

Dronning Margrethe lagde mange kræfter i arbejdet med ”Hyrdinden og skorstensfejeren”. Alligevel var anmeldelserne langt fra alle rosende.

Dronning Margrethe udtrykker i den nye bog ”Eventyrdronningen” selv, at hun blev ramt af en blanding af ”jantelov og berettiget kritik”.

En helt særlig udfordring

Dronningen lærte noget af kritikken, og hun tænkte sig i hvert fald en ekstra gang om, da hun i 1990 blev kontaktet af Det Kongelige Teaters daværende balletchef Frank Andersen, som ønskede, at hun skulle hjælpe til med scenografien til en nyopsætning af Bournonville-balletten ”Et folkesagn”. Dronningen overvejede tilbuddet længe, og efter et par måneders betænkningstid takkede hun ja til udfordringen.

Arbejdet med kulisse- og kostumedesign var hårdt med skønt arbejde for Majestæten. ”Et folkesagn” med dronningens scenografi og kostumer spillede frem til 2009.

Kongeligt festnummer

I denne uges udgave af BILLED-BLADET får du skønne billeder fra og alle detaljer om dronning Margrethes aftenselskab på Christiansborg Slot for Regeringen, Folketinget og danske medlemmer af Europaparlamentet.

Med til festen var naturligvis kronprinsesse Mary og prinsesse Marie samt en lang række fremtrædende politikere, som i den særlige anledning var klædt flot på til fornem fest.

Læs mere om: