1. aug. 2019
Af Trine Larsen

Dronning Margrethe rejser til Tyskland under Trumps besøg

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul / Billed-Bladet
Dronning Margrethe får nogle travle dage i næste måned, hvor dronningen den ene dag skal byde USA's præsident velkommen og den næste dag på officielt besøg i Tyskland

Dronning Margrethe skal på officielt besøg i delstaten Slesvig-Holsten 3.-6. september, og det betyder, at dronningen får nogle virkelig travle dage i begyndelsen af næste måned.

For USA's præsident Donald Trump har sammen med hustruen Melania, meldt deres ankomst til Danmark 2. og 3. september, så dronningen når lige at modtage præsidenten og være vært ved den traditionsrige galla-middag, inden hun må vinke farvel til præsidentparret.

Optakt til jubilæum

Dronningen skal nemlig ankomme til Flensborg Havn 3. september med kongeskibet Dannebrog, hvor majestæten bliver officielt modtaget.

Dronningens besøg i delstaten Slesvig-Holsten vil vare fire dage og efter den officielle modtagelse i Kiel, hvor dronningen også besøger Landdagen og delstatsregeringen,lægger programmet op til at dronningen skal vidt omkring.

Besøget skal ses som optakt til den officielle markering af 100-året for fastlæggelsen af den dansk-tyske statsgrænse i 2020.

Besøg hos mindretallet

I forbindelse med grænsedragningen i 1920 opstod det danske mindretal.

Det var den befolkningsgruppe, som følte sig danske og gerne havde set en sydligere grænsedragning.

Mindretallet omfatter i dag omkring 50.000 personer, som er dansksindede og i høj grad lever en dansk hverdag i det tyske samfund.

Og det vil være dem, som er det store omdrejningspunkt i dronningens besøg.

I dag fremstår det dansk-tyske grænseland som et forbillede for samarbejde og fredelig sameksistens, ligesom den dansk-tyske mindretalsmodel har vundet international anerkendelse.

Den dansk-tyske grænse er Danmarks eneste landegrænse, og det nordlige Tyskland er vores væsentligste samhandelspartner - og Tyskland samlet set vores største eksportmarked.

Travlt program for dronning Margrethe

Dronning Margrethe vil under det fire dage lange ophold i Slesvig-Holsten besøge det Danske Alderdomshjem, det Kongelige Danske Generalkonsulat i Flensborg, Duborg-Skolen, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Kobbermølle Industrimuseum, Helligåndskirken og Flensborghus.

I programmet indgår også en festaften, hvor mindretallet er værter på A.P. Møller Skolen i Slesvig.

Endvidere bliver der tid til at besøge de historiske steder Danevirke, Gottorp Slot og Vikingemuseet Hedeby.

Også danske erhvervsinteresser, som opererer syd for grænsen får besøg af dronningen, for hun vil dels aflægge visit ved Danfoss’ og Jysks tyske hovedsæde.

Læs mere om: