9. sep. 2011
Af af Annelise Weimann

Dronning Margrethe til fest hos russisk guvernør

Dronning Margrethe og kronprins Frederik i Skt. Petersborg.
Dronning Margrethe og kronprins Frederik i Skt. Petersborg.
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Se videoen og læs BILLED-BLADETs Annelise Weimanns rapport om statsbesøget, der nu er rykket til Skt. Petersborg.

Torsdag blev lidt af en rejsedag for den danske kongefamilie, der er på statsbesøg i Rusland. Først fløj kronprins Frederik fra Moskva til Skt. Petersborg, og kort efter fulgte dronning Margrethe og prins Henrik efter i et andet fly, et Challenger fra det danske luftvåben. Dronningens fly landede dog først, som det passer sig for en regent.

Den første officielle opgave var at nedlægge en enorm rød-hvid krans ved Leningrad-monumentet. Det er rejst til ære for de soldater, der mistede livet under 2. verdenskrig samt for de millioner af russere, der døde, mens nazisterne belejrede Leningrad, som byen hed dengang. Leningrad blev belejret i 900 dage, og nøden var så stor, at nogle russere begyndte at spise deres døde kammerater, andre spiste hø for at overleve. Byen blev dog aldrig indtaget, og det var en kæmpe sejr.

Derefter besøgte kronprins Frederik Admiralitets Værftet, der er grundlagt af Peter den Store i 1704. Han rejste til Danmark for at lære alt om skibsfart og skibsbyggeri, og han må have lært en del, for værftet består endnu.
Om aften holdt guvernøren i Skt. Petersborg gallamiddag for dronning Margrethe, prins Henrik og kronprins Frederik.

Aftenen sluttede tidligt, for det havde været en lang dag for de kongelige, der dog stadig virker muntre og glade, selv om dronningen stadig er meget forkølet og altid har en pakke Kleenex lige ved hånden.

Læs mere om: