12. nov. 2013
Af Jan Bergman

Dronning Margrethe til fest i Island

I dag tager dronning Margrethe til Island for at deltage i to spændende og festlige dage ved fejringen af 350-års jubilæum.

Tirsdag og onsdag befinder Danmarks dronning sig i Reykjavik for at deltage i festlighederne af 350-års-jubilæet for Árni Magnússon.

Den islandske filolog og historiker Árni Magnússon (1663-1730) var professor ved Københavns Universitet og brugte en stor del af sit liv på at samle de håndskrifter, der siden kom til at bære hans navn: Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling.

Før sin død i 1730 testamenterede Magnússon håndskriftssamlingen til Københavns Universitet. Samlingen bestod da af omkring 2500 katalognumre, hvoraf de tidligste er dateret til 1100-tallet.

Hovedparten af håndskrifterne er islandske, men samlingen omfatter også norske, danske og svenske håndskrifter, samt omkring 100 fra andre lande.

I 1997 blev de sidste håndskrifter overrakt til Island, der i dag har samlet håndskriftssamlingen i Árni Magnússon-instituttet i Reykjavík.

BILLED-BLADET er taget med dronningen til Island, og det kan du følge med i her på hjemmesiden.

Herunder kan du se majestætens program for de to dage:

Tirsdag den 12. november​

Middag hos Præsidenten

Kl. 19.30
Dronningen deltager i middag hos H.E. Islands Præsident Ólafur Ragnar Grimsson og fru Dorrit Moussaieff.

Onsdag den 13. november

Islands Kulturhus

Kl. 10.40
Dronningen besøger Islands Kulturhus. Under besøget overrækkes første udgave af to-binds værket ”København – Islands hovedstad i 500 år” til Dronningen. Efterfølgende vises Dronningen rundt i Håndskriftsamlingen "Saga-udstillingen".

Árni Magnússons Jubilæumsforelæsning

Kl. 13.30
Dronningen overværer Árni Magnússons Jubilæumsforelæsning "Sagaer i Samtiden: Árni Magnússons storslåede arv" på Islands Universitet ved lektor Annette Lassen fra Københavns Universitet.

Udstillingen ”Tegnebogen og Middelalderens Kunst”

Kl. 16.00
Dronningen deltager i åbningen af udstillingen ”Tegnebogen og Middelalderens Kunst” i Gerðarsafn, Kópavogur. Udstillingen har fokus på håndskriften ”Teiknibókin”, der indeholder en samling forbilleder, som kunstnere i middelalderen brugte i deres arbejde, når de illustrerede håndskrifter eller malede altertavler.

Festaften i Islands Nationalteater

Kl. 19.30
Dronningen deltager ved festaften i Islands Nationalteater i anledning af Árni Magnússons 350-års jubilæum.

Læs mere om: