9. dec. 2015
Af Trine Larsen

Dronning Margrethe vild med astronaut Andreas

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe og Andreas Mogensen
Foto: Lars H. Laursen
Dronning Margrethe lyste op i det helt store genkendelsessmil, da hun mødte astronauten Andreas Mogensen på Nationalmuseet, hvor han skulle holde foredrag for Det Kongelige Geografiske selskab

Dronning Margrethe var ét stort smil og glædede sig tydeligvis til gensynet med hele Danmarks helt, astronauten Andreas Mogensen, der som den første dansker i rummet i september, fik hele landet og altså også kongehuset, som fans.

Da dronningen 12.september ved en privat audiens på Amalienborg overrakte Andreas Mogensen den kongelige belønningsmedalje i guld med krone, én af Danmarks fineste anerkendelser for enestående bedrifter, fik hun også fortalt dele af hans oplevelser på rumstationen.

Dronning Margrethe og mor på plads blandt tilhørerne

Men tirsdag, hvor majestæten deltog i et møde i Det Kongelige Danske Geologiske Selskab, kunne hun sammen med 150 inviterede medlemmer og gæster, høre hans spændende foredrag om turen, som hele verden fulgte.

Med på tilhørerpladsen var også Andreas Mor, Lisa Bjerregaard, for det var én af hendes sjældne muligheder for at høre om sønnens bedrifter.

For dels er Andreas ikke typen, der sidder og underholder med sit arbejde ved middagsbordet, dels har han siden han landede faret rundt i både ind- og udland, for at fortælle om missionen, om hans forskning på rumstationen og opfyldelsen af hans store barnedrøm.

- De sidste 14 dage har jeg været her i Danmark og holdt foredrag. Jeg har været rundt på en masse skoler, gymnasier og videregående uddannelser for at fortælle både om ESA, om missionen , men også om naturvidenskab generelt, smiler Andreas Mogensen, der derfor heller ikke har set meget til sin familie, konen Cecilie Beyer og datteren Emily, som han bor i Køln sammen med.

VIDEO: Dronning Margrethe overraskede dansk astronaut

Andreas Mogensen blandt de nominerede til Årets Dansker

Andreas Mogensen var også i Danmark for at deltage i festlighederne omkring kåringen af "Årets Dansker" som han var nomineret til.

Dog gik prisen til Dan Uzan, der blev dræbt under teroroangrebet i København foran Den Jødiske Synagoge i København.

- Det var den helt rigtige, som fik æren. Selvfølgelig, siger Andreas Mogensen, der bare er stolt over at være nomineret, fordi hans tilgangtil rumforskning og missioner i rummet er en del af hans naturlige arbejde, omend det meget spændende og noget, alle vil høre om.

Derfor får Andreas Mogensen heller ikke de nærmeste dage så meget tid med familie. Allerede onsdag efter besøg på to skoler i Gentofte, fløj Andreas tilbage til Køln. I næste uge skal han så til Storbrittannien og senere til Holland, inden han kan holde fortjent juleferie. I øvrigt i Danmark.

Læs mere om: