27. mar. 2016
Af af Trine Larsen

Dronning Margrethe viser rundt på Fredensborg

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/bb-95694.jpg
Dronning Margrethe viser ikke alene rundt på Fredensborg Slot, som hun elsker at residere i, når DR 1 i aften viser tredje afsnit af Dronningens slotte. Dronningen viser også en udsøgt humoristisk sans og enestående fortælleevne.

- Jeg synes stadig ikke, det er særlig morsomt at gå tur!

Så er det på plads. Sagt af dronning Margrethe i det program om Fredensborg Slot, som er tredje del af fire programmer ”Dronningens Slotte” som vises på DR1 søndag..

Enestående programmer, hvor dronningen ikke alene viser rundt på sine fire slotte, men som også giver et enestående billede af, hvor begavet, vidende, bramfri, sjov og sød vores dronning også er.

Det tredje program handler om Fredensborg Slot, som dronningen har elsket, siden hun var barn - ikke mindst på grund af de skønne omgivelser og slotsparken – der med dronningens udtryk er et " livligt hunde- og børneluftnings sted".

Meld dig til BILLED-BLADETs nyhedsbrev og opdag en verden af fordele! Klik her!

Dronning Margrethe: Her går jeg selv løs

Fredensborg er også stedet, hvor dronningen "selv går løs", som hun kalder det i udsendelsen

- Man er sig selv på en lidt anden måde her på Fredensborg , fortæller dronningen, der er fuld af sjove historier om et langt liv på slottet, som hun kalder" et sted, beboet af lyst og kærlighed".

Det er da også på Fredensborg, at snart sagt alle private kongelige begivenheder, bryllupper, runde fødselsdage o.s.v. bliver fejret, og derfor danner slottet rammen om mange herlige minder for hele kongefamilien og deres mange gæster, som der er rigeligt plads til - ligesom man tydeligt fornemmer den kongelige humor, idet der på en serveringsbakke står på engelsk "It's hard to be a Queen" - Det er ikke nemt at være dronning.

I udsendelsen ser man også dronningen smække med døren, ligesom hun fortæller om den kongelige ”grafitti”, der er flere steder på både dørkarmene af marmor i Kuppelsalen og i slottets vinduer.

- Det er forskellen på historie og hærværk, griner dronningen, der også fortæller om de ting, prinsgemalen har stående på spisebordet, hvor de daglige måltider indtages; chili fra drivhuset og masser af krydderurter.

- Jeg har ikke selv så meget, for jeg låner bare hos min mand, hvis jeg har brug for noget ekstra, ler dronningen beskedent og siger:

- Salt og peber ...og nårh ja, så askebægre og cigaretter!

Dronning Margrethe om børnebørnene

Maleren Thomas Kluges billede af hele den kongelige familie, der hænger i den gule salon på Fredensborg Slot, fortæller dronningen også om på sjoveste måde, fordi der kom flere børnebørn til, netop som kunstneren var ved at lægge sidste hånd på maleriet.

- Wupti …så var flere børnebørn, vi er selv overraskede, siger dronningen glad og fortæller, at ”ungerne” har det glimrende sammen.

- Nikolai og Felix er fantastisk søde med lille Henrik, og Athena og Christian synes, de er pragtfulde. Det er jo de store fætre, som han som yngre fætter ser op til!

Glæd jer til en udsendelse fuld af humor, humør, historie og en herlig dronning i topform. Sendes på DR1 kl.20.00 i aften.

SE VIDEO: Dronning Margrethe har sit fristed på Fredensborg

Læs mere om: