15. jul. 2019
Af Ulrik Ulriksen

Dronning Margrethes nye køkkenhave bliver et åndehul for sårbare borgere

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
På mange måder bliver den nye køkkenhave ved Gråsten Slot et kæmpe aktiv for alle i lokalområdet. Både kongelige og turister samt borgere i socialpsykiatrien kan i sommeren 2020 nyde de bæredygtige, royale grøntsager og krydderurter fra den nye køkkenhave på Gråsten Slot.

En helt ny og bæredygtig kongelig køkkenhave skal anlægges ved Gråsten Slot, som dronning Margrethe og kronprinsfamilien hver sommer bruger som fast feriebase.

Køkkenhaven skal være åben for alle, og det bliver et aktivt og åbent sted, som alle kan besøge.

Ifølge slotshavechef Niels Mellergaard vil der være produktion af grøntsager, frugttræer, chili og urter. Alle afgrøder skal kunne bruges af den kongelige husholdning, når dronningen eller kronprinsparret og deres børn er på slottet.

Godt for den kongelige familie og turister

Projektet kommer til at koste næsten 22 millioner kroner, og det meste af beløbet kommer fra fondsdonationer og staten, mens Sønderborg Kommune betaler 5,3 millioner kroner.

Det oplyser dr.dk.

Det anføres også af flere medier, at driften af projektet kommer til at ske i et tæt samarbejde med Sønderborg Kommune.

Køkkenhaven skal både være nyttig for den kongelige familie samt være en magnet for turister, og så skal haven fungere som et beskæftigelsesprojekt.

Tilbud til svage borgere

Derfor har kommunen støttet projektet med millionbeløbet.

Gennem køkkenhaven kan man formidle den særlige sønderjyske kultur og historie og dermed give turismen i Sønderborg Kommune et løft.

Samtidig er det en god mulighed for at skabe et tilbud til borgere i socialpsykiatrien, så de kan være en del af en arbejdsplads og derigennem få en meningsfyldt hverdag.

Borgmesteren er rigtig glad

-Vi skal som kommune lave beskæftigelsestilbud, og jeg er rigtigt glad for at se, hvordan man her får det til at gå op i samarbejde med Slot- og Kulturstyrelsen, lyder det på fra Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Hele projektet er naturligvis for længst blevet godkendt af dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og Finansministeriet.

Det ventes at blive i sommeren 2020, at man kan nyde de bæredygtige, royale grøntsager og krydderurter fra den nye køkkenhave på Gråsten Slot.

Læs mere om: