Dronningen får en fantastisk festdag

Dronning Margrethe. 

Dronning Margrethe. 

Foto: Hanne Juul
Efter at dronning Margrethes 80-års fejring måtte aflyses på grund af coronakrisen i april, kan hun nu se frem til en helt vidunderlig festdag i juni i stedet.

Der blev ikke, som ellers planlagt, en stor og festlig dag ude i det danske samfund, da dronning Margrethe den 16. april fyldte 80 år. 

Dronning Margrethe blev fejret på afstand, da hun opholdt sig på Fredensborg Slot på sin 80-års fødselsdag den 16. april. 
Foto: Hanne Juul

Dronning Margrethe blev fejret på afstand, da hun opholdt sig på Fredensborg Slot på sin 80-års fødselsdag den 16. april. 

Men nu bliver noget af festivitasen indhentet, når dronning Margrethe præcis to måneder efter, den 16. juni, bliver fejret med hele to store fødselsdagsarrangementer. 

Afsted hele dagen

Således åbner dronning Margrethe den 16. juni både en spændende udstilling og bliver fejret af landets børn på sød og festlig vis. 

Spar 281 kr. på 13. nr. af BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Det er på Frederiksborg Slot i Hillerød, at dronningen, ifølge en pressemeddelelse fra Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, om eftermiddagen er æresgæst og åbner særudstillingen ”Dronningens Ansigter”, der er skabt i anledning af hendes runde dag. 

Her afslører hun også et helt nyt portræt malet af Niels Strøbek.

I 2012 hjalp prins Christian sin farmor med at afsløre et nyt portræt ved åbningen af udstillingen ”Regent i 40 år – Dronning Margrethe 1972-2012” på Frederiksborg Slot.
Foto: Jesper Sunesen
I 2012 hjalp prins Christian sin farmor med at afsløre et nyt portræt ved åbningen af udstillingen ”Regent i 40 år – Dronning Margrethe 1972-2012” på Frederiksborg Slot.

Seks-årige prins Christian ved åbningen af den nye udstilling på Frederiksborg Slot i 2012. 
Foto: Martin Høien

Seks-årige prins Christian ved åbningen af den nye udstilling på Frederiksborg Slot i 2012. 

Måtte aflyses

Udstillingen skulle oprindeligt være åbnet forud for dronningens 80-års fødselsdag i starten af april, men måtte aflyses på grund af coronakrisen.

Nu kan publikum heldigvis alligevel nyde udstillingen om dronningens liv, virke og særlige interesser, der kan ses helt indtil den 31. december.

Arrangementet er dog stadig påvirket så meget af den aktuelle situation, at det finder sted med meget få gæster for at sikre behørig afstand.

Flotte nye fotografier

I udstillingen vises en lang række af portrætter af dronningen, der er udført gennem otte årtier samt filmoptagelser, dragter og andre genstande med relation til dronningens liv. 
Derudover kan man også nyde en stor udstilling i Prinsessefløjen med blandt andet de nye officielle fotografiske portrætter af dronningen udført af Per Morten Abrahamsen, der blev offentliggjort i forbindelse med dronningens fødselsdag. 

Dejlige overraskelser 

Tidligere på dagen er dronningen allerede blevet fejret på dejlig vis med overraskelser, sang og fødselsdagsfejring, når børn og skoleklasser fra landets kommuner ønsker dronningen tillykke på Christiansborg Slot. 
Ved begivenheden ser dronningen for første gang de 98 malerier, som elever fra landets tredjeklasser har malet til hende under temaerne ”Dronningen” og ”Vartegn fra min kommune”.
Kongehuset skriver i en pressemeddelelse, at udstillingen finder sted på Christiansborg Slot, hvor udvalgte malerier bliver præsenteret af ti tredjeklasseelever med videolink til deres klassekammerater.
Malerierne er de 98 kommuner og KL’s officielle gave til dronningen i anledning af hendes runde dag. 

En fælles gave

Oprindeligt skulle gaven have været vist frem af to børn fra hver kommune ved et arrangement på Christiansborg Slot dagen før dronningens fødselsdag.
Men på grund af coronavirus blev arrangementet i første omgang aflyst.
Nu gennemføres fødselsdagsarrangementet i en anden form, hvor der vil være færre børn til stede fysisk, men langt flere kan være med digitalt fra hele Danmark.

Sigurd Barrett er med

Arrangementet begynder med sang, når børn, akkompagneret af komponist Sigurd Barrett, vil synge ”Danmark gennem tusind år” for Dronningen.
Efterfølgende ser dronningen udstillingen i Riddersalen, der er blevet til i et samarbejde med kunstner Shane Brox.
Danskerne kan følge med på tv, når hele arrangementet transmitteres direkte på TV 2 den 16. juni fra kl. 10.00, og efterfølgende kan malerierne opleves i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot sommeren over.
 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden