31. dec. 2017
Af Niels Burgos

Dronningen i sin nytårstale: Tak for sympati og forståelse

Dronning Margrethe, nytårstalen 2017
Dronning Margrethe, nytårstalen 2017
Foto: Birger Storm / BILLED-BLADET
Dronning Margrethe sendte en varm tak til danskerne for, at de har været med til at gøre hverdagen nemmere for den kongelige familie i et svært år

Det var en tænksom og taknemmelig dronning, der fra modtageværelset på Amalienborg holdt sin nytårstale nummer 46. En tale, der samtidig afsluttede et år, der må have været svært for hele den kongelige familie - og ikke mindst dronningen - da det i årets løb blev slået fast, at hendes ægtemand, prins Henrik, er ramt af demens. Dronningen udtrykte det på denne måde:

- På nogle måder har det ikke været noget nemt år for mig og min familie - så meget mere har det rørt os, at man fra så mange sider har omfattet prins Henrik med sympati og forståelse. Det er vi taknemmelige for. Det gør hverdagen lettere for os alle sammen.

Prøv at gøre noget andet, end vi plejer

Dronningen var enkelt og elegant klædt i en koboltblå kjole - med en smuk perlekæde og matchende øreringe.

I talen understregede dronningen også, at det er vigtigt, at vi engang imellem foretager os noget, der måske ikke er så nyttigt:

- Jeg vil her i aften komme med min lille opfordring til, at vi sommetider gør noget andet end det, vi plejer. Noget, der ligger uden for dagligdagens praktiske gøremål.Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt! Det vil ikke være det samme for alle. Nogle vil helst gå en tur i skoven eller langs stranden. Andre foretrækker at lytte til musik eller at se en tv-serie. Selv vil jeg helst have noget mellem hænderne, - et sytøj, en skitseblok; noget med farver.

Jeg tror, det er vigtigt med oplevelser, der taler til vores sanser, noget, der befrugter vores fantasi, som nærer tanken, og som kan gøre vores verden større.

Det er slet ikke så unyttigt endda.

Læs hele dronningens tale her

Læs mere om: