30. aug. 2013
Af af Henrik Salling

Dronningen så på russiske rober og prægtige portrætter

dronning margrethe dansk-russisk historie på Frederiksborg Slot.
Dronning Margrethe kigger indlevende med gennem en af glasmonstrene på udstilling.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Fire års forberedelse blev i går omsat til åbningen af en stor særudstilling om dansk-russisk historie på Frederiksborg Slot.

Med ved udstillingens åbning, som kulturminister Marianne Jelved foretog, var dronning Margrethe, som selv har bidraget med effekter til fortællingen om Rusland og Danmarks relationer. Og det var da også en meget nysgerrig og interesseret majestæt, som tog den nye udstilling i øjesyn.

Danmarks relation til Rusland går langt tilbage i historien og båndene knyttes særligt, da prinsesse Dagmar gifter sig med Alexander III den 9. november 1866. Marija Fjodorovna, som hun efterfølgende bliver kaldt, blev senere mor til den sidste kejser af Rusland, Nikolaj II.

Dagmar var i mange år begravet i Roskilde, men blev i 2006 genbegravet i Sankt Petersborg, hvor blandt andre dronning Margrethe var til stede.

- Vi ønsker at åbne især danskernes øjne op for, i hvor stor udstrækning relationerne til Rusland har sat aftryk i dansk politik og kulturhistorie, fortalte direktør for Frederiksborg Slot, Mette Skougaard.

https://imgix.billedbladet.dk/dronning-margrethe2_hj.jpg
Dronningen så blandt andet på prægtige rober på den store udstilling.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET

Læs mere om: