20. apr. 2020
Af Trine Larsen

Dronningen uddeler pris til Vikinge-hal

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Peter Grosen
I anledning af dronningens 80-års fødselsdag har bestyrelsen bag Amalienborg-prisen, der er en del af dronning Margrethe og prins Henriks Fond, i dag givet 300.000 kroner til Kongehallen i Lejre.

Bestyrelsen for Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond har i dag tildelt Amalienborgprisen til Sagnlandet Lejre. Sagnlandet, som ligger i Lejre Kommune, er et forsknings- og formidlingscenter med arkæologi som hovedtema og her ligger Danmarks største Vikinge-hal, kaldet Kongehallen.

Sagnlandet Lejre er netop nu ved at genskabe den største kongehal vi kender fra vikingetiden i Danmark. Resterne af den originale bygning blev udgravet under tre kilometer fra Sagnlandet Lejre, på en mark i landsbyen Gl. Lejre.

Danmarks største Vikingehus

I 2009 dukkede resterne af Danmarks største vikingetidshus frem af mulden. Med lidt over 60 meter fra gavl til gavl var hallen cirka lige så langt som en moderne foldboldbane er bred, og med sine rækker af store, tykke stolper har konstruktionen kunnet støtte en bygning med en loftshøjde på over 10 meter. Med sine over 600m2, er den store kongehal et enestående vidnesbyrd om kulminationen af nordisk arkitektur og håndværk i vikingetiden.

Den står nu færdig og klar til indvielse 29.maj og selvom Sagnlandet pt er lukket på grund af Corona-smittefare og Sundhedsmyndighedernes rekstriktioner håber man, at åbningen af den enorme Vikingehal kan gennemføres.

I Sagnlandet Lejre formidles eksperimentel arkæologisk og forskning, og den megen undervisning er baseret på aktiv deltagelse af de besøgende.

Prisen fra den kongelige fond er på 300.000 kroner.

Læs mere om: