30. dec. 2016
Af Niels Burgos

Dronningens tipoldefar holdt den første nytårstale

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Dronning Margrethe fører en gammel tradition videre, når hun nytårsaften taler til nationen. Det begyndte, længe før der var TV, radio og internet.

For alle, der er vokset op nogenlunde samtidig med fjernsynet, er det ikke en rigtig nytårsaften uden majestætens nytårstale. Siden 1972 har det været dronning Margrethe, som har holdt talen - og den 31. december præcis kl. 18 gør hun det igen fra Modtageværelset i Chr IX's Palæ på Amalienborg.

Men på kongehusets hjemmeside fortæller man, at det hele faktisk startede for længe siden. Den årlige nytårstale strækker sig helt tilbage til dronningens tipoldefar, Christian IX, da talen blev kaldt "skåltale for fædrelandet". Den blev afholdt første gang i 1880'erne.

Under efterfølgeren, Frederik VIII, begyndte aviserne at trykke talen - og da radioen fik sit gennembrud, blev talen fra 1948 sendt i radioen. Dengang holdt majestæten dog sin tale ved nytårstaflet den 1. januar.

Dronningen: "Gud bevare Danmark"

I 1958 var fjernsynet på banen - og man bestemte, at talen skulle transmitteres nytårsaften på både radio og TV. I 2010 gik talen for første gang ud til hele verden via internettet.

LÆS MERE; Dronningen og prins Henrik klar til nytåret på Amalienborg

Dronningens oldefar, Frederik VIII, sluttede sin tale af med en bøn for fædrelandet - og den tradition blev gentoptaget af dronningens far, Frederik IX. Kong Christian X sluttede dog også sine nytårstaler af med en bøn om velsignelse af nationen - og det havde en stor symbolsk betydning for danskerne i de svære år 1940-45, da Danmark var besat af Tyskland.

I morgen fører dronning Margrethe traditionen videre ved at slutte sin tale med et "Gud bevare Danmark".

LÆS MERE: NOSTALGI: Kong Frederik IX udråbes og hilser på sit folk

Læs mere om: