Efter stor debat: Derfor skal statsministeren proklamere, at kronprins Frederik er blevet konge
Da dronning Margrethe nytårsaften meddelte, at hun trækker sig tilbage som landets regent og overlader tronen til sin søn, kronprins Frederik, satte det gang i en heftig debat om proklamationen på Christiansborg.
For bør det være statsministeren, der proklamerer tronskiftet fra balkonen på Christiansborg Slot? Eller bør det i stedet være dronning Margrethe, der sammen med sin søn træder ud foran menneskemængden på slotspladsen og meddeler nationen, at vi nu har fået en ny konge?
DF-formand Morten Messerschmidt er en af dem, som mener, man bør bryde med traditionen, når der nu er tale om abdikation, hvor dronningen er i live til selv at udråbe sin søn.
– Det behøver ikke at være statsministeren, som det ellers normalt har været, men hendes majestæt selv, der overdrager magten til den næste majestæt. Det, synes jeg, vil være en meget smuk ting, har Morten Messerschmidt udtalt til DR.
Filminstruktør og skuespiller Tomas Villum Jensen stemmer i. Til Ekstra Bladet kalder han det for en ’dumhed’ at inddrage Mette Frederiksen i proklamationen.
Det vil der højst sandsynligt være nogle historikere, som er uenige med ham i.
Svaret på, hvorfor det skal være statsministeren – i dette tilfælde Mette Frederiksen – som proklamerer, skal nemlig findes i historiebøgerne.
Siden indførelsen af Grundloven i 1849, hvor styreformen blev ændret fra enevælde til demokrati med konstitutionelt monarki, har der ikke fundet kroninger og salvinger sted i Danmark. Som et symbol på folkestyret er konger og Margrethe som regerende dronning i stedet blevet udråbt af statsministeren.
Kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen uddyber til Berlingske, hvorfor det derfor fortsat bør være statsministerens opgave at proklamere:
– Det er ikke Margrethe, som repræsenterer lovenes og folkets magt. Det gør statsministeren. Desuden må man se på stedets logik. Det foregår på Christiansborg. Det er et folkestyre, understreger Sebastian Olden-Jørgensen til Berlingske.
Det, at Mette Frederiksen som statsminister står sammen med nyudnævnte kong Frederik på balkonen, symboliserer altså vores styreform. Mens monarkens ypperste opgave er at repræsentere landet og være et samlingspunkt, repræsenterer statsministeren på dagen lovenes og folkets magt.