4. jan. 2021
Af Trine Larsen

Efter TV-udsendelse om prins Henrik: Han blev bevidst misforstået

Prins Henrik
Foto: Martin Høien
Tv-udsendelsen "Dronningens mand", som blev sendt i aftes, er lavet af DR's korrespondent Stéphanie Surrugue på baggrund af adskillige samtaler med prins Henrik i Danmark og i Frankrig. Og Stéphanie Surrugue forsvarer gerne prins Henrik og hans eftermæle.

TV-udsendelsen "Dronningens Mand", der blev sendt på DR1 søndag aften kl. 20.00, efterlader stadig mange seere med spørgsmålet: ”Jamen vidste prinsen ikke på forhånd, hvad han gik ind til?”

– Nej, det havde han ikke en chance for at vide. Det vidste kongehuset heller ikke. Det hele var jo så nyt, fordi konstellationen med en kvindelig monark ikke var prøvet før, og ingen havde tænkt på, hvad hendes mand skulle. Alle var usikre på, hvad man skulle stille op med prins Henrik, siger Stéphanie Surrugue og tilføjer:

- Læg dertil, at prinsen var fransk, stolt og overbevist om, at han kunne have haft en stor diplomatisk karriere, hvis han ikke havde giftet sig ind i den kongelige familie. Så det mindste, han ville, var at få en rolle at udfylde. En identitet i arbejdet, siger Stéphanie Surrugue.

Er du ikke nervøs for, at jeres udsendelse kaster yderligere ved på bålet, som er slukket efter prinsens død?

– Det håber jeg ikke. Det er ikke sådan, vi har tænkt det. Jeg håber, den kan skabe lidt eftertanke, hvor folk med et lille smil kan tænke tilbage på prins Henrik og tænke: ”Måske ... Der var sgu nok noget om det.”

- Det er sådan, jeg håber, den bliver modtaget. Udsendelsen hedder jo ”Dronningens mand”, og det er udgangspunktet. Det var også dér, han gerne selv ville hen, men hvor han tit og ofte ikke blev hørt. Eller bevidst misforstået. Så det er et forsøg på at give ham en stemme igen. Lade ham fortælle sin historie.

– Han var en fremsynets mand på mange måder, ja ... joh, ekstremt gammeldags på visse områder, men meget fremsynet på andre. Jeg tror helt ærligt, at han har set fremad, og jeg er sikker på, at hele denne debat, som prins Henrik startede for snart mange mange år siden, vil virke helt absurd om 20 år. Folk vil tænke: ”Hvorfor var det så vigtigt for så mange mennesker, at prins Henrik ikke måtte sige noget, ikke mene noget og slet ikke være utilfreds?" spørger Surrugue.

Læs også det store interview med Stéphanie Surrugue om udsendelsen i BILLED-BLADET's store Nytårsnummer, som er på gaden nu.

https://imgix.billedbladet.dk/133811397_10158523812222928_858109715038194878_o_0.jpg

Læs mere om: