14. jan. 2018
Af Ulrik Ulriksen

En dag med minder: For 46 år siden mistede dronning Margrethe sin elskede far

Kongeparret, kong Frederik IX og dronning Ingrid, omgivet af deres tre døtre - f.v. prinsesse Benedikte, prinsesse Anne-Marie og tronfølgeren prinsesse Magrethe. 
Kongeparret, kong Frederik IX og dronning Ingrid, omgivet af deres tre døtre - f.v. prinsesse Benedikte, prinsesse Anne-Marie og tronfølgeren prinsesse Magrethe.
Foto: All Over
Den 14. januar 1972 døde kong Frederik IX. Den nærmeste familie var ved kongens side helt til det sidste på Københavns Kommunehospital.

Januar 1972 blev en hård og kold måned for den danske kongelige familie med kong Frederik IX som frontfigur for sidste gang. Især dronning Ingrid og hendes tre døtre, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie var ulykkelige. Kong Frederik IX var alvorligt syg allerede den 31. december, nytårsaften 1971-72, og han døde den 14. januar. Det var en en ondartet influenza, der ramte ham og hurtigt udviklede sig til en lungebetændelse. Det kostede kongen livet blot få måneder. før han kunne have fejret sit 25-års regeringsjubilæum. Ti dage efter sin død blev kongen bisat.

Margrethe var med på Kommunehospitalet

På grund af sygdom blev nytårstalen i radio og TV kongens sidste officielle fremtræden. Han deltog ikke i nytårskuren den 1. januar på Amalienborg som følge af lungebetændelse, og den 3. januar blev det meddelt offentligheden, at kongen var blevet indlagt på Københavns Kommunehospital. Årsagen var et hjertetilfælde, og den 11. januar blev kongens tilstand endnu værre. Dronning Ingrid og hendes og kongens tre døtre var ved hans side på hospitalet helt til det sidste.

https://imgix.billedbladet.dk/sh-79219.jpg
Kong Frederik IX, dronning Ingrid
Foto: All Over

Kong Frederik sov stille ind

Fredag den 14. januar præcis kl. 20.04 udsendte hoffet den officielle meddelelse, der fortalte danskerne, at deres konge var sovet stille ind kl. 19.30. Han havde da været bevidstløs siden kl. 01 den foregående nat. Dagen efter, den 15. januar, blev kongeparrets ældste datter på Christiansborg Slotsplads udråbt til nyt statsoverhoved som dronning Margrethe den Anden af statsminister Jens Otto Krag. Kong Frederik blev selv udråbt som konge, da hans far kong Christian IX gik bort i april 1947. Det kan du læse om på vores nostalgi-site ved at klikke her.

Læs mere om: