Søndag, 16. januar 2022 - af Malan Joensen

Er det regeringsjubilæum eller regentjubilæum? Her er forklaringen

Dronning Margrethe.
Dronning Margrethe.
Foto: Per Morten Abrahamsen / Kongehuset.
Dronning Margrethe har netop kunnet fejre sit 50-års regeringsjubilæum.

Igennem den seneste tid har der været skrevet mangt og meget om dronning Margrethes imponerende 50 år på tronen, også kendt som et regeringsjubilæum.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nogle har måske spurgt sig selv, hvorfor det hedder et regeringsjubilæum og ikke et regentjubilæum, og det er der ifølge historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper denne forklaring på:

"Allerede i forbindelse med dronningens 25-års regeringsjubilæum i 1997 blev dette spørgsmål drøftet i offentligheden. Kongehusets udlægning var dengang, at majestæten havde regeret i 25 år med skiftende statsministre. Begrebet "regeringsjubilæum" ligger med andre ord i forlængelse af dronningens selvforståelse som statsoverhoved og hendes statsretlige funktion, som den er beskrevet i Grundloven. 

Her står bl.a. at regeringsformen er indskrænket-monarkisk, at den lovgivende magt er hos kongen (læs: monarken) og Folketinget i forening, og at den udøvende magt er hos monarken, der udnævner og afskediger sine ministre, herunder statsministeren.

I praksis er det selvsagt den folkevalgte regering, der styrer landet, og dronningen har ingen indflydelse på den førte politik. Ved at bruge begrebet "regeringsjubilæum" markerer hoffet imidlertid, at majestæten ikke blot er en ceremoniel kransekagefigur, men Danmarks konstitutionelle statsoverhoved, den krumtap i statsdannelsen, hvorom de demokratiske hjul drejer."

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.  
  Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).  
  Send dit spørgsmål på mail til [email protected] eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse". 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden