Lørdag, 2. januar 2021 — af Marianne Singer

Første gang i kronprinsfamilien: Prinsesse Isabellas svære udfordring

Prinsesse Isabella.
Prinsesse Isabella.
Foto: Hanne Juul
Når prinsesse Isabella til april fylder 14 år er der kun få år til, at der venter hende en stor udfordring.

Tilbage i 2016 udtalte kongehusets kommunikationschef Lene Balleby, at det i fremtiden kun bliver prins Christian, 15, der kommer til at modtage apanage. 

Hverken hans søskende, prinsesse Isabella, 13, prins Vincent og prinsesse Josephine, begge 9 år, eller fætre, prins Nikolai, 21, prins Felix, 18, prins Henrik, 11, og prinsesse Athena, 8, ville, når de blev myndige, få årpenge.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Prinsesse Isabella og prins Christian.
Foto: Martin Høien

Finde sin egen vej

Dermed venter der kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste datter en stor udfordring, når hun om godt fire år, den 21. april 2025, fylder 18 år og ikke modtager apanage ligesom sin storebror, prins Christian, men i stedet skal gøre sig tanker om, hvordan hun engang vil tjene sine egne penge. 

- I modsætning til prins Christian vil hun, som den første i den centrale del i kongehuset, skulle forme sin egen tilværelse og definere sit eget liv. Hun vil selv skulle finde ud af, hvilken uddannelse, hun skal tage og hvad hun har lyst til at arbejde med. Hun vil stadigvæk komme til at deltage i forskellige officielle arrangementer og selvfølgelig få protektioner samt åbne den ene og den anden udstilling. Men hun vil samtidig skulle tjene sine egne penge og derfor vil hun blive en mere perifer person i kongehuset i det daglige end hvis hun havde fået apanage, lyder det fra historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Prinsesse Isabella. 
Foto: Hanne Juul

Svær balancegang

Selvom prinsesse Isabella uden tvivl vil få stor støtte og vejledning af sine forældre til at vælge den rette vej i sit liv, kan det blive udfordrende. 

- Den største udfordring for hende bliver at holde balancegangen imellem, at hun er kongelig og så alligevel ikke lige så kongelig som dem, der får apanage. Det er en svær balancegang. For selvom der vil være en forventning om, at hun skal tjene sine egne penge og selv skabe sin tilværelse, vil der også være alle mulige mennesker, der alligevel har alle mulige holdninger til, hvad hun kan tillade sig at gøre og ikke kan tillade sig gøre, navnlig det sidste. Fordi hun jo stadig er en del af kongehuset og der derfor vil være typer af job og uddannelser, som hun ikke umiddelbart kan tage, forklarer Lars Hovbakke Sørensen. 

Prinsesse Isabella med sin far i 2019.
Foto: Hanne Juul

Klarer sig flot

Dronning Margrethes to ældste børnebørn, prins Nikolai og prins Felix, klarer sig allerede formidabelt uden apanage.

Prins Nikolai har stor succes på den internationale modescene og siden 2019 studeret Business Administration and Service Management på Copenhagen Business School.

Mens prins Felix er elev i 3.g på Gammel Hellerup Gymnasium.

Prins Felix og prins Nikolai sammen med deres mor, grevinde Alexandra. 
Foto: Birger Storm

Flere begrænsninger  

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen vil der dog blive holdt mere øje med prinsesse Isabellas valg end prins Nikolais.  

- Hun vil i højere grad end prins Nikolai opleve begrænsninger, fordi hun er tættere på arvefølgen. Hun er stadig en del af tronfølgen og vil være ret højt oppe i herakiet på den måde. I modsætning til prins Nikolai, der glider længere og længere ud efterhånden som kronprinsparrets børn bliver voksne. Og derfor vil hun jo stadig være en meget vigtigt person for kongehuset, der ikke modtager apanage, men stadig vil blive regnet som kongelig og ikke kan tillade sig at gøre hvad som helst.

Stor fordel

For prinsesse Isabella vil tilværelsen på mange måder dog også blive nemmere end hvis hun fik årpenge.

- Der er den fordel, at hun trods alt bedre kan tillade sig at gøre de ting, hun har lyst til. Der er ikke lige så store bindinger til, hvad hun kan gøre uddannelses- og arbejdsmæssigt og i hele taget til, hvordan hun vil leve sit liv, som hvis hun fik apanage. For så ville der være meget meget snærende bånd i forhold til, hvad hun kan tillade sig. Der vil stadig kunne komme en masse kritik af, hvad hun foretager sig, men ikke nær så meget, som hvis hun samtidig også fik løn af os alle sammen i form af apanage, siger Lars Hovbakke Sørensen. 

Prinsesse Isabella med sine søskende og forældre. 
Foto: Hanne Juul

Mulige job

Af mulige job og uddannelser til de kongelige børn, der ikke får apanage i fremtiden har eksperter tidligere peget på blandt andet internationale eliteuddannelser og senere en international karrierer i globale virksomheder, at blive ansat i Udenrigsministeriet eller få en stilling i en NGO. 

Prinsesse Isabella er nummer tre i arvefølgen efter dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian.

Hun er til daglig elev på Tranegårdskolen i Hellerup. 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden