Tirsdag, 7. januar 2020 - af John Lautrup

Frederik IX: Derfor måtte han fri to gange til Ingrid

Kong Frederik den 9. og dronning Ingrid
Kong Frederik den 9. og dronning Ingrid
Foto: Elfelt / All Over
Frederik IX var ifølge sin datter, dronning Margrethe, for tidligt ude, da han første gang friede til den daværende svenske prinsesse Ingrid.

Frederik IX fandt sit livs kærlighed i dronning Ingrid. Men han fik ikke ja første gang, han spurgte den unge prinsesse på slottet i Stockholm. Det fremgår af aftenens afsnit af DR1s drama-dokumentarserie "Frederik IX". 

Her gentager dronning Margrethe, hvad hun sagde til Annelise Bistrup i dennes bog "Dronning Ingrid" fra 1997. 

- Jeg er ikke sikker på, at far ikke havde kig på mor før 1934, og at han faktisk friede til hende på et tidligere tidspunkt, men fik afslag. Hun følte sig nok for ung, siger dronning Margrethe. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sandsynligvis havde den 11 år ældre Frederik fået et godt øje til Ingrid allerede til hendes 18-års fødseldagsfest i Stockholm. Men der skulle gå yderligere syv år, før de bekendtgjorde forlovelsen en februardag i 1935. 

Da havde Frederik én mislykket forlovelse bag sig. Som det også fremgår af aftenens udsendelse. Han havde i 1922 mødt den græske prinsesse Olga til et bal i Cannes. 23 år gammel friede han til den 19-årige prinsesse og fik ja. Men det blev en kort og pinagtig affære for den danske kronprins. Kun to måneder senere brød hun forlovelsen. Da var der forlængst udsendt forlovelsesfotos af det unge par, og i Danmark kunne man købe populære blikdåser med portrætter af de to. 

Få BILLED-BLADET hjem til dig Se alle vores tilbud her!

Frederik har aldrig offentligt fortalt, hvad der gik galt. Men angiveligt skulle begrundelsen være, at prinsesse Olga som græsk-ortodoks alligevel ikke ønskede at konvertere til den lutherske tro. I private breve har hun endvidere skrevet, at hun ikke brød sig om Frederiks "sømandsmanérer".

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden