Frederik IX: Dét skete der med hans første forlovede

Forlovelsesfotoet af prinsesse Olga og kronprins Frederik.

Forlovelsesfotoet af prinsesse Olga og kronprins Frederik.

Foto: Ritzau Scanpix
Frederik IX var i 1922 kortvarigt forlovet med den græske prinsesse Olga. Hun døde i 1997 efter et langt liv med masser af modgang.

Frederik IX var sømand og havde sat kurs mod et ægteskab med den græske prinsesse Olga, da de i 1922 offentliggjorde deres forlovelse i Athen. Historien blev fortalt i andet afsnit af DR1s "Frederik IX" og stopper ved forlovelsens ophævelse efter bare to måneder. Siden gik det prinsesse Olga mere skidt end godt.  

Året efter giftede hun sig med den jugoslaviske prinsregent Paul. De fik tre børn. Prins Alexander, prins Nicholas og prinsesse Elizabeth. Familien måtte i 1941 flygte fra Jugoslavien, efter at Paul havde indgået en ikke-angrebspagt med Hitler. Et officerskup satte ham fra magten. Aftalen med Hitler var et fejltrin, som de kom til at betale for resten af livet. De var ikke længere en del af det gode selskab. 

Storbritannien sendte familien til Sydafrika, hvor de sad i en slags eksil frem til 1948, da den fik lov til at returnere til Europa. Prinsesse Olga, hendes mand og børn bosatte sig først i Schweiz og siden i Paris. 

I 1954 blev Olga ramt af en tragedie, da sønnen, Nicholas, blev dræbt i en bilulykke. 

Prinsesse Olgas helbred var dårligt i hendes sidste mange år, men hun opnåede den glæde langsomt at blive taget til nåde igen i de kongelige kredse. Således deltog hun ved Prins Charles' og Lady Dianas bryllup i 1981. 

Sine sidste år tilbragte hun, svært ramt af demenssygdommen, alzheimers, på et plejehjem i Paris-forstaden, Meudon. Hun døde den 16. oktober 1997 og blev begravet ved siden af sin mand og sønnen, Nicholas, på Bois-de-Vaux kirkegården i Lausanne, Schweiz. 

Men det blev ikke deres sidste hvilested. Hvilket utvivlsomt ville have glædet dem. 

I 2012 gav den serbiske regering nemlig æresoprejsning til prinsregent Paul, og den 28. september blev resterne af Olga, hendes mand og Nicholas flyttet til Beograd. Efter en ceremoni i Sankt Michael Katedralen under overværelse af deres overlevende børn og børnebørn blev de lagt i familiegravstedet for den serbiske kongeslægt, Karađorđević, i Oplenac-kirken. 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden