26. dec. 2011
Af af Annelise Weimann

Gigantisk fest for dronning Margrethe – sådan er programmet

Alle vil fejre dronningens 40-års regeringsjubilæum.
Alle vil fejre dronningens 40-års regeringsjubilæum.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Kongelige fra Sverige og Norge, to præsidenter og hele den danske kongefamilie fra Danmark, Berleburg og London fejrer i næste måned, at det er 40 år siden, dronning Margrethe kom på tronen.

To store aftenfester, karetkørsel gennem København, Livgarden i gallauniform og hele den store kongelige familie ud på balkonen på Amalienborg - jo, der er masser at glæde sig til, når dronning Margrethe i næste måned fejrer sit 40-års regeringsjubilæum.

Danmark er et af verdens ældste monarkier, ja, Japan er ældre, men det er jo et kejserdømme. Dronning Margrethe er samtidig en af de regenter, der har siddet længst på den danske trone, så et 40-års regeringsjubilæum er absolut noget særligt.

Dronningen skal fejres tre dage i træk, fra fredag den 13. januar til søndag den 15. januar. Kong Frederik IX døde den 14. januar 1972, så den 13. januar, hvor festlighederne begynder, levede han altså stadig. Derfor er fredag den 13. januar også den dag, der er færrest arrangementer. Folketinget holder reception for dronningen, og ud over majestæten selv kommer prins Henrik samt den nærmeste familie. Bagefter kører de alle sammen hjem til dronningen, der har inviteret sin familie på frokost i Christian IX's Palæ.

Guldkarret gennem København

Næste dag krydser alle fingre for, at det bliver godt vejr, for om lørdagen skal dronningen køre i karet gennem København. På grund af årstiden bliver det ganske vist den lukkede guldkarat, men den er kongehusets fornemste.

Foran rider seks hvide kladruberheste, og bagved kommer over 50 gardehusarer til hest. Det forventes, at hele den kongelige familie er med på rådhuset, og måske er både det svenske og det norske kongepar samt kronprinsparrene med. Der er frokost på rådhuset, men inden den går i gang, kommer dronning Margrethe og prins Henrik ud på balkonen. Det sker meget sjældent, men altså lørdag den 14. januar kl. 13.30.

Om aftenen er der den helt store fest i DR's Koncerthus. Der er inviteret over 1500 gæster, og DR står for underholdningen. Det bliver en musikalsk rejse gennem de fire årtier, dronningen har regeret, men også både Grønland og Færøerne er med musikalsk. Det bliver en sjov aften, for Ditte Hansen, kendt fra Cirkusrevyen, er vært sammen med Nikolaj Koppel, der tidligere var vært i "Aftenshowet".

Vender tilbage til Christiansborg

Som noget helt nyt skal dronningen gå kur i Koncerthuset. Det vil sige, at hun går rundt og hilser på sine gæster. Det har hun prøvet før i Det Kongelige Teater ved meget store begivenheder, men aldrig før i Koncerthuset. Hvordan det skal foregå, er man ved at forberede, for foyeren, hvor publikum samles i pausen, er ikke helt så festlig som de flotte gange med krystallysekroner på Det Kongelige Teater. Mændene er inviteret i smoking og damerne i lange kjoler, og de, der har et, tager deres diadem på.

Om søndagen er det nøjagtig 40 år siden, dronning Margrethe blev udråbt til dronning fra en balkon på Christiansborg Slot. Derfor vender dronningen den dag tilbage til Christiansborg sammen med kronprins Frederik for at deltage i et særligt statsråd. Bagefter kører de hjem til Amalienborg, og klokken 12 er der balkonscene.

Dørene i Riddersalen på dronningens palæ vil gå op, jubilaren kommer ud, og kort efter kommer alle de andre kongelige også ud på balkonen. Hele familien vil stå og vinke, og uanset vejret vil slotspladsen garanteret være fyldt med jublende mennesker og dannebrogsflag.

Bor hos dronning Margrethe

Om aftenen er der stort gallataffel på Christiansborg. Der er inviteret 270 gæster, flere er der ikke plads til, fordi bordene bliver stillet i såkaldt "redekam"-facon. Til andre fester spiser man ved runde bord, og så er der plads til 100 flere. Men denne store aften skal der været ét hovedbord, hvor festens midtpunkt, dronning Margrethe, og de kongelige skal sidde. Maden vil være fornem, og til middagen har prins Henrik skabt en jubilæumsrødvin, en særlig god vin fra Château de Cayx.

Efter gallafesten kører alle de kongelige tilbage til Amalienborg. Både de norske og de svenske kongelige overnatter i Christian VII's Palæ, det er det palæ, dronningen bruger til fornemme gæster. Det blev gennemrestaureret for 15 år siden, og dronning Margrethe var selv involveret i møbleringen, farvevalget i suiterne, stofferne og gardinerne, ligesom der på de fleste værelser står nogle af hendes egne decoupager bl.a. papirkurve.

Mandag formiddag rejser de sidste gæster hjem, men så er dronningen også blevet fejret i mange dage.

Læs mere om: