Lørdag, 9. oktober 2021 - af Ulrik Ulriksen

Glad dronning Margrethe i Grønland: Derfor er jeg så stolt af Frederik

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Det var en stor oplevelse for dronning Margrethe at være med til at markere et stort jubilæum med et besøg til polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem. Her fortæller dronningen om betagende naturoplevelser i Ilulissat i Grønland, og om hvorfor hun er så stolt af kronprins Frederik.

Dronning Margrethe har allerede fået flere store oplevelser under sit officielle Grønland-besøg, og lørdag formiddag grønlandsk tid fik dronningen en ny stor oplevelse.

Hendes Majestæt var på en vejrmæssigt frisk formiddag i Ilulissat i Grønland på besøg på Ilulissat Museum i en helt speciel anledning.

Ilulissat er fødeby for polarforsker og forfatter Knud Rasmussen, der i 1921 var ekspeditionsleder for den 5. Thule-ekspedition.

Dronning Margrethe besøger Knud Rasmussens fødehjem

Dronningen markerer 100-året for den berømte ekspedition ved blandt andet at besøge Knud Rasmussens fødehjem i Ilulissat.

Her mødte dronning Margrethe efterkommere af to deltagere fra ekspeditionen.

Hør dronning Margrethe fortælle om oplevelsen i videoen over artiklen. 

Mødte Regine og Panigpak

Den ene er Regine Kristiansen, 83 år, der er datter af ”Edderfuglen” Qaavigarsuaq Miteq, samt Panigpak Daorana, 70 år, der er sønnesøn af ”Bådsmanden” Nasaitsorluarsuk Daorana.

Især Edderfuglen, som er den ene af de to inuitter, der fulgte Knud Rasmussen på hele den femte Thule-ekspedition til Nome i Alaska, er en kendt mand i både Grønland og Danmark.

I 1921 startede en af Danmarks- og Grønlandshistoriens mest omfangsrige og betydningsfulde ekspeditioner, Knud Rasmussens 5. Thule-Ekspedition.

Lang slæderejse

Ekspeditionen var en 18.000 kilometer lang slæderejse gennem det arktiske landskab, fra Grønland over Arktisk Canada, langs Alaskas nordkyst til Beringstrædet og Østsibirien.

Formålet med ekspeditionen, som forløb over tre år fra 1921 til 1924, var at indsamle ny viden om arktiske kulturer.

Dronning Margrethe så bestemt ud til at nyde at besøge Knud Rasmussens fødehjem og møde de to efterkommere af Rasmussens inuit-kammerater fra ekspeditionen i 1921.

Stolt af Frederik

Efter besøget i Knud Rasmussens fødehjem fortalte dronning Margreth om sin fascination af polarforskeren Knud Rasmussen og om sine oplevelser i Ilulissat, hvor hun blandt andet fredag var på sejltur på isfjorden og så to skønne pukkelhvaler lege i det isfyldte vand.

Dronningen kom desuden ind på, hvorfor hun er så stolt af kronprins Frederik.

Hør dronning Margrethe fortælle om oplevelsen i videoen over artiklen. 

BILLED-BLADET i Grønland

Dronning Margrethe skal senere i aften til en flot midag i Nuuk, og du kan følge med i begivenhederne her på vore website.

BILLED-BLADETs udsendte i Grønland følger dronning Margrethes program tæt, og søndag venter et af besøgets absolutte højdepunkter med en stor begivenhed i Nuuk.

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden