Glad dronning Margrethe tilbage efter ferie

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

Foto: Martin Høien

Dronning Margrethe II's Videnskabspris er navnet på den fornemme pris, som dronning Margrethe overrakte på vegne af Det Kongelige Danske Videnskabernes selskab.

Onsdag, 24. april 2019 - af Trine Larsen

Lad det være sagt med det samme - dagens prisuddeling, Dronning Margrethe II's Videnskabspris, der ud over æren også er på 100.000 kroner, bliver givet til forskere og professorer, der virkelig stikker ud blandt de i forevejen kloge medlemmer af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

BILLED-BLADETs nyhedsbrevKlik her og meld dig til!

BILLED-BLADETs nyhedsbrev
Klik her og meld dig til!

Glad majestæt

Således også i dag, hvor en veloplagt, tydelig interesseret og glædestrålende dronning Margrethe, på selskabets vegne, overrakte den pris, som majestæten lægger navn til på fjerde år.

Prisen blev nemlig oprettet i anledning af dronningens 75-års fødselsdag og altså uddelt for fjerde gang af dronningen selv.

Flere priser

Den fornemme hæder blev tildelt professor Marie Louise Bech Nosch - der for 10 år siden, som den første kvindelige forsker, blev tildelt Eliteforskerprisen.

Professor Marie-Louise Bech Nosch's forskning er så speciel og nørdet, at kun få kan følge med, men hendes forskningsfelt ligger dog også indenfor dronning Margrethes private arkologiske og historiske interesser.

Foto: Martin Høien

Fortidens fund

Derfor har dronningen tidligere via sin og prins Henriks fond, doneret midler til bogudgivelser og forskningsresultater, fra CTR, Center for Textile Reserch, som Marie-Louise Bech Nosch som kun 34-årig fik en stor bevilling til at opbygge og lede, og som blev starten på CTR, som nu i 13 år har eksisteret på Københavns Universitet og Nationalmuseet. 

Her forskes der bl.a. i tekstiler, som er en af verdens ældste teknologier og denne forskning giver viden om fortidens fund, hvordan man skabte tekstiler, deres holdbarhed i jord og andre gåder, som dermed giver forståelse og indblik i oldtidens flytninger og udvikling indenfor teknologien.