Torsdag, 10. juni 2021 — af Trine Larsen

Glad og rørt dronning Margrethe mindedes prins Henrik i takketale

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Da dronning Margrethe tidligere i dag takkede alle, der har været involveret i projektet med at genskabe Fredensborg Slotshave, som i dag fik Europa Nostra-pris i kategorien "Bevarelse af kulturarv", mindedes dronning Margrethe sin mand på rørende vis.

Dronning Margrethe lagde ikke skjul på, hvor rørt og glad hun var over, at Fredensborg Slotshave er blevet tildelt Europa Nostra fornemme pris, "Bevarelse af kulturarv".

For Europa Nostra Danmark blev nemlig skabt af dronningens afdøde mand, prins Henrik og han blev selvfølgelig nævnt i talen, da formand for Europa Nostra Danmark, kammerherrinde Ettie Castenskiold, holdt begrundelsestalen for, at Slots- og Kulturstyrelsen, der er bygherre på det 12 år lange genskabelses-projekt, fik prisen - sammen med de 325 mennsker, som har været involveret i projektet på den ene eller anden måde.

- Restaureringen af Fredernsborg Slotshave rummer på mange forskellige måder et eventyr. Et eventyr, der også tæller to prinser. Prins Henrik har en særlig plads i denne have og prins Henrik har også en særlig plads i Europa Nostra. Han har i mange år arbejdet med at sikre kulturarv i Danmark og ikke mindst har han lagt fundamentet for det arbejde, som vi laver i Europa Nostra i dag. Dét arbejdet videreføres, heldigvis, af vores protektor, Hans Kongelig Højhed prins Joachim, som vi savner meget i dag, sagde Ettie Castenskiold og sluttede med at citere prins Henrik's  fra i år 2000;

- Træerne skal knejse og roser skal springe ud, vi skaber skønne haver, som når til verden ud. Måske vil kærligheden rejse sig og gro, ser vi ikke at hjerter lever af tro. 

- Prins Henrik havde troen på, at det kan betale sig, at bevare det bevaringsværdige og det smukke. Europa Nostra arbejder videre i prins Henriks ånd for at sikre kulturarven for vores efterkommere, sagde formanden, inden dronning Margrethe satte ord på.

- Jeg er vildt begejstret over resultatet. Det går mig til hjertet hver eneste morgen, sagde dronningen om sin udsigt over den barokke slotspark, fra de private vinduer på slottet.

- Og jeg er meget, meget glad for at min mand blev nævnt i dag. Han ville have været frygtelig stolt over at det var lykkedes og glad for, at det netop blev Europa Nostra-prisen, for det var noget, han forstod sig på, sagde dronning og blev bevæget da hun tilføjede:

 

 

- Og så er det iøvrigt hans fødselsdag i morgen, sagde majestæten om prinsen, der villa være fyldt 87 år, og fortalte derefter gæsterne en anden lille privat detalje, som I kan høre i videoen herover.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden