Tirsdag, 19. september 2023 — af Sofie Nymand

Grev Nikolai: Jeg har altid brugt min mors efternavn

Grevinde Alexandra og grev Nikolai i 2021
Grevinde Alexandra og grev Nikolai i 2021
Foto: Hanne Juul
Den tidligere prins afslører, at han altid har brugt sin mors efternavn.

Da rådhusklokkerne slog tolv, og kalenderen sagde 2023, hoppede grev Nikolai samtidig ind i en ny virkelighed.

Hans farmor, dronning Margrethe, havde besluttet, at de fire børnebørn Nikolai, Felix, Henrik og Athena med årsskiftet ikke længere kunne benytte sine kongelige titler – derimod skulle de udelukkende bruge deres adelige.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

På sin vis kan man sige, at de med titelskiftet har fået et nyt efternavn, og det har på én og samme tid været svært at vænne sig til og i praksis ikke gjort den store forskel for grev Nikolai.

Det fortalte han for nylig i et interview med det australske medie 9Honey.

– Jeg er den samme person, som jeg altid har været, siger den 24-årige greve og tiføjer:

– Det er mere bare en formalitet eller en slags ændring af tilhørsforhold, på en måde.

Da han bliver spurgt ind til, hvorvidt han fra tid til anden stadig kan komme til at bruge sin prinse-titel ved et uheld, afviser han og afslører, at han altid har brugt sin mors efternavn og kaldt sig Nikolai Frederiksborg:

– Åh nej, nej, nej slet ikke. Og det gjorde jeg faktisk ikke før noget af det her alligevel. Jeg har altid været Nikolai. Og faktisk, mit alias, har jeg altid brugt min mors titel, eller efternavn, Frederiksborg.

Alexandra fik sin adelige titel ’grevinde af Frederiksborg’ i 2005, da hun blev skilt fra prins Joachim og udtrådte af kongehuset. Inden sit ægteskab med Joachim hed hun Manley.

I adelen nedarves titlerne gennem mandlige familiemedlemmer, også kaldet sværdsiden. Grevinde Alexandras titel kan derfor ikke nedarves til sønnerne Nikolai og Felix, og de er derfor ikke blevet grever af Frederiksborg.

Derimod er de grever af Monpezat efter deres farfar, prins Henrik, der havde titlen inden sit ægteskab med dronning Margrethe.

Titlen blev først indstiftet i den danske adel i 2008, hvorefter dronningen tildelte den sine sønner, deres ægtefæller og efterkommere.

Også kronprinsparrets børn har de adelige titler, men da deres kongelige titler rangerer højere, er det disse man benytter.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden