16. apr. 2015
Af af Ulrik Ulriksen

Helle Thorning-Schmidt: Dronning Margrethe har ægte x-faktor

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/hts.jpg
Hanne Juul / BILLED-BLADET
Statsminister helle Thorning-Schmidt holdt en fremragende tale for dronning Margrethe, som hun kaldte en inspiration for alle danskere. Og også en kvinde med ægte x-faktor.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understregede i sin tale til dronningen ved gallataffel på Christiansborg Slot hvilken enestående kvinde, danskerne synes, majestæten er.

Statsministeren påpegede, at tiderne har ændret sig, siden dronningen blev født.

- Meget er sket siden 1940. Tiden er en anden. I dag går mange ting meget hurtigt. Men har vi ikke netop brug for et holdepunkt, når verden forandrer sig? Det mener jeg, at vi har. Vi har brug for Dem, sagde statsministeren blandt andet, inden hun kom med en særlig varm tak til prinsgemalen for den støtte, han har været for dronningen i løbet af deres ægteskab.

– Tak til prinsgemalen. Vi savner ham i aften, lød det fra Helle Thorning-Schmidt, hvilket fik dronningen til at smile.

LÆS OGSÅ: Kronprins Frederiks smukke tale til sin mor

Ægte x-faktor

Statsminnisteren påpegede også, at dronningen har sine meningers mod, og gerne giver udtryk for den.

- Selvom en dronning ikke må mene noget politisk, så gør hun sig selvfølgelig sine tanker. De skal udtrykke dem mere firnurligt, end vi andre skal. Men det øger kun interessen for, hvad De har på hjerte. For hvilken TV-begivenhed samler for alvor danskerne? Nej, det er hverken fodbold eller fredags-underholdning. Det er dronningens nytårstale. Vi ved godt, hvem der har ægte x-faktor, pointerede Helle Thorning-Schmidt.

Kronprinsen har arvet modet fra dronningen

Der var ingen tvivl om, at prinsgemalen, der er syg med influenza, var særlig savnet af alle på Christiansborg Slot, og naturligvis især savnet af aftenens hovedperson.

I løbet af talen kom statsministeren desuden ind på, at dronningens første leveår under besættelsen kom til at betyde meget for hende, og det blev også understreget, at kronprinsen i sin mor har haft en stor kilde til inspiration.

– Kronprinsen har modet til at være sig selv efter sin mor, sagde statsministeren, der rundede af med at erklære, at alle danskere er stolte af dronningen, og så var det ellers på sin plads med et nifoldigt leve og en skål for hendes majestæt dronning Margrethe.

LÆS HELE THORNINGS TALE HER

Læs mere om: