16. apr. 2020
Af Malan Joensen

Her er Det Kongelige Teaters fødselsdagsgave til dronning Margrethe

Dronning Margrethe ankommer til gallaforestilling på Det Kongelige Teater i anledning af sin 70-års fødselsdag.
Dronning Margrethe ankommer til gallaforestilling på Det Kongelige Teater i anledning af sin 70-års fødselsdag.
Arkivfoto: Hanne Juul
Majestæten skulle have været fejret ved en fornem gallaforestilling.

Inden coronakrisen fejede alle festplaner af bordet over det ganske land, skulle Det Kongelige Teater efter planen have afholdt en særlig gallaforestilling for dronning Margrethe tirsdag i denne uge i anledning af 80-års fødselsdagen.

Det kunne som bekendt imidlertid ikke lade sig gøre, men Det Kongelige Teater har fundet en anden, kreativ måde at hylde majestæten på. Det skriver teatret i en pressemeddelelse.

Gaven er af digital karakter, og den forklares således:

"Da gallaforestillingen måtte aflyses – sammen med de øvrige arrangementer i anledning af fødselsdagen – har teatret i dag overbragt en digital gave til Dronningen. Det bestod af en DVD med optagelser af to af de indslag, som skulle have været en del af gallaforestillingen: en nykomponeret fanfare af Frederik Magle og Georges Balanchines ballet Ballo della Regina. Det Kongelige Kapel er kendt som verdens ældste orkester, da orkestret havde sit udspring helt tilbage i 1448 som et trompeterkorps for Christian I’s hof. Teatret har i dagens anledning bestilt en nykomponeret fanfare til Det Kongelige Kapel hos komponisten Frederik Magle." Frederik Magle er bestemt ikke ukendt i royale sammenhænge. Han har blandt andet komponeret musik til prins Henriks digtsamling ”Cantabile”, og han spillede også ved prins Nikolai og prins Felix' dåb. I 2000 modtog komponisten Prinsgemalens Legat og havde ved den anledning dronningen til bords ved en middag på Fredensborg Slot.
Fordi Det Kongelige Teater også er ramt af kravet om hjemmearbejde, er fanfaren blevet indspillet af musikerne hver for sig derhjemme og senere klippet sammen. Man kan høre fanfaren ved at klikke her. Og fanfaren er ikke den eneste gave til dronningen: "Den Kongelige Ballet havde som særligt indslag til gallaforestillingen sikret sig rettighederne til i denne sæson for første gang i Danmark at opføre George Balanchines Ballo della Regina (Dronningens bal) fra 1978, ledsaget af balletmusikken fra Verdis opera Don Carlos. Dronningen har derfor i dag på Fredensborg digitalt fået anledning til at se teatrets egen optagelse af hele den 20 minutter lange ballet fra premieren 12. januar i år – sammen med den nykomponerede – og indspillede fanfare. På denne måde håber Det Kongelige Teater at kunne medvirke til at festligholde fødselsdagen på trods af den aflyste gallaforestilling," skriver teatret. Og som en ekstra gave, er alle i Danmark inviteret gratis med til den digitale fejring, for både fanfare og optagelsen af Ballo della Regina kan opleves på teatrets hjemmeside i KGL Xtra-universet sammen med en lang række andre forestillinger fra teatrets repertoire - klik her.

Læs mere om: