30. dec. 2020
Af Trine Larsen

Her holder dronningen sin nytårstale

Dronningens seneste nytårstale i 2019 og hendes første i 1972.
Dronningens seneste nytårstale i 2019 og hendes første i 1972.
Foto: Thomas Laursen og Steen Jacobsen / Ritzau Scanpix
Når dronning Margrethe i morgen holder sin traditionsrige Nytårstale, så er det altid samme sted, majestæten sidder, for det er meget få ting, der bliver lavet om på. Læs med og se, hvor det er.

Dronning Margrethe holder i morgen, Nytårsaften, sin 49. Nytårstale.

Når det sker, så er det - og har stort set alle årene - været fra samme sted i residenspalæet, Christian IX's Palæ. Lige siden dronningen holdt sin første nytårstale i 1973 har dronningen holdt talen i dét, der kaldes dronningens modtagelsesværelse. Det er samme værelse, som dronningen bruger, når hun f.eks modtager statsministeren og udenrigsministeren på deres - normalt - ugentlige orienteringsmøder.

Disse møder har dog grundet pandemien de senere måneder været holdt telefonisk, så man undgik at mødes.

Også i morgen vil antallet af mennesker omkring dronningen været begrænset. Normalt er der, foruden dronningen bag sit skrivebord, to medarbejdere fra Danmarks Radio, som står for transmissionen, der også, siden 1941, under Christian X. sendes i radioen.

Talen optages med ét kamera, der er placeret i døråbningen til dronningens modtageværelse, og det nødkamera, som faktisk også er tilsluttet som back-up, er aldrig blevet brugt. Da 1,3 millioner danskere i 2016 ikke kunne se dronningens tale, skyldes det, at selve tv-signalet forsvandt.

Normalt er også Kongehusets ledelse, hofmarskalllen, ceremonimesteren, kabinetsekretæren og kommunikationschefen til stede for at bistå dronningen - og ønske hendes godt nytår efter talen.

Kun fem gange i dronningens mange år som regent, har hun holdt talen på Fredensborg Slot. Det skete i 1979, 1980, i 2004, samt i 2015 og 2018.

Dronningens nytårstale er altid direkte og varer mellem 11-13 minutter, alt efter, hvor meget dronningen har på hjertet.

Læs mere om: