15. mar. 2016
Af Henrik Salling

Her skal der festes til kunstnerbal

Riddersalen på Christiansborg.
Riddersalen på Christiansborg.
Foto: Martin Høien
Riddersalen og Bjørn Nørgaards gobeliner danner rammen om det festlige aftenselskab, som er tæt på at gå i gang på Christiansborg.

Der ligger uden tvivl en lang række overvejelser bag aftenens gæsteliste, når dronning Margrethe for femte gang byder indenfor til aftenselskab for kunst og kultur. Efter modtagelsen i Fløjlsgemakket går gæsterne videre til slottets Riddersal, hvor aftenens tre retters menu indtages. Den kongelige familie vil ankomme til Riddersalen i procession og efter middagen danses den traditionsrige lancier.

Aftenselskabet for kunst og kultur blev første gang afholdt af Regentparret i 1976 under navnet ’Arts et Lettres’ (kunst og ord). Siden har Regentparret inviteret til aftenselskaber for kunst og kultur i 1985, 1998 og senest i 2009.

17 moderne gobeliner

Riddersalen gennemgik for år tilbage en større renovering og fremstår i dag som en kombination af noget meget traditionelt og noget nyt og moderne. I Riddersalen hænger nemlig Bjørn Nørgaards 17 moderne gobeliner, som er en af de største fremstillinger af Danmarkshistorien på vægtæpper. Gobelinserien blev bestilt til Dronningens 50-års-fødselsdag i 1990 som en gave fra dansk erhvervsliv og en lang række fonde.

Meld dig til BILLED-BLADETs nyhedsbrev og opdag en verden af fordele! Klik her!

Skulle gæsterne få lyst til at gå på opdagelse i de vævede billedtæpper, er der masser af detaljer, som man skal lede efter. Og kongefamilien er naturligvis også repræsenteret i gobelinerne. Regentparret optræder i fuld figur, omgivet af deres gravhunde, på vægtæppet ”Nutiden”, mens de to prinser vises på tæppet ”Fremtiden”. Kronprinsen vises i dannebrogsfarverne rød og hvid, mens prins Joachims grønne kulør symboliserer, at han på vævetidspunktet var dyrker af landbrugsjorden omkring Schackenborg Slot.

Læs mere om: