Torsdag, 18. juni 2020 - af Niels Burgos

Hidtil ukendte sider af kong Frederik IX frem i lyset

Foto: Elfelt
En oprydning i nogle gamle arkiver hos Danmarks Radio bragte enestående optagelser frem med dronning Margrethes far.

Da tv-serien om kong Frederik IX løb over skærmen hos DR, skabte det en stor fornyet interesse om Danmarks tidligere monark, dronning Margrethes far, der døde i 1972.

Kongens store og elskede hobby var musik - og han var i sit es, når han gik på dirigentpodiet foran f.eks. Danmarks Radios symfoniorkester.  Det gjorde han med mellemrum  igennem 30 år af sit liv, men det er første gang i 20 år, at der udgives musik, hvor kongen dirigerer. Senest skete der i forbindelse med dronning Ingrids fødselsdag i 2000.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

 

- Efter at DR sendte serien "Frederik IX" i december og januar, har vi oplevet stor efterspørgsel på indspilningerne. Vi har både set en pæn stigning i streamingen af albummene og har også haft flere efterspørgsler på CD’erne, som blev udgivet i sin tid, men som er udsolgt for længst. Det er en af grundene til, at vi nu genudgiver musikken i det nye bokssæt, forklarer Mie Petri Lind, der er presse- og markedsføringsansvarlig for Dacapo Records.

Fundet under oprydning

De "nye" og hidtil uudgivne optagelser med Kong Frederik IX dukkede op sidste år i forbindelse med, at DR skulle rydde de endelige arkiver i TV-Byen i Søborg, hvor DR har holdt til gennem 50 år.

Musik var Kong Frederik IX's helt store passion, og i al fortrolighed blev han fra 1940’erne og frem til sin død i 1972 regelmæssigt inviteret til at dirigere blandt andre DR Symfoniorkestret. Som regel var der ikke andet publikum end de gæster, kongen selv måtte have indbudt.

Kong Frederik: - Jeg hygger mig

- Der er nu noget ganske særligt ved disse koncerter med jer. Jeg hygger mig, skulle kongen have udtalt under en af koncerterne i Radiohusets Koncertsal.

Det nye bokssæt udkommer både som CD’er og som streaming.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden