Tirsdag, 26. maj 2015 - af af Anna Johannesen

Husker du? Dramatisk fødsel, da kronprins Frederik kom til verden

Tre generationer er samlet. Kong Frederik og prinsesse Margrethe kigger beundrende på lille Frederik
Tre generationer er samlet. Kong Frederik og prinsesse Margrethe kigger beundrende på lille Frederik
Foto: AOP
Kronprins Frederik skulle være født på Amalienborg, men pludselig måtte prinsesse Margrethe i al hast overføres til Rigshospitalet.

En af gemakkerne i Chr. IXs Palæ på Amalienborg stod søndag den 26. maj 1968 klar til at modtage tronfølgerparrets førstefødte. Værelset var omdannet til fødestue, men ud på aftenen opstod der pludselig så alvorlige komplikationer, at fødselslægen, professor Dyre Trolle, sammen med to jordemødre besluttede, at prinsesse Margrethe måtte overføres til Rigshospitalet.

Kl. 23.50 kom den lille prins til verdenen, som nu slet ikke var så lille endda.

Frederik André Henrik Christian, som han en måned senere blev døbt, vejede nemlig 4,1 kilo og målte 53 cm. Så det var en stol far, der senere viste, hvor stor hans søn var.

- Og han ligner mig, storsmilede en prins Henrik, der i anledningen af den glædelige begivenhed også gav champagne til hele Livgardens vagthold.

LÆS MERE: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary: 11 års bryllupsdag

Dramatisk fødsel af kronprins Frederik holdt hemmeligt i et år

Hvor dramatisk timerne forud for prins Frederiks fødsel havde været, fortalte prins Henrik først, da prins Joachims fødsel et års tid efter nærmede sig. Her indrømme han blankt, at han, mens han sad og holdt Margrethes hænder i ambulancen, var oprigtigt bange for, at hun skulle dø, inden de nåede hospitalet.

Den lille Frederik kom til verden iført sejrsskjorte, den populære betegnelse for fosterhinde, hvilket ifølge gammel overtro betyder lykke og usårlighed, og præcis kl. 12.00 dagen efter blev den nyfødte prins hyldet med 21 skud fra både Kronborg, Sixtus, Fredericia og havnen i Aarhus.

(Denne artikel er oprindeligt skrevet og publiceret 7. juli 2012.) 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden