Tirsdag, 14. februar 2023 — af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvem ville føre tronen videre?

Prins Christian, kronprinsesse Mary og dronning Margrerthe
Prins Christian, kronprinsesse Mary og dronning Margrerthe
Foto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
For nyligt blev Konstantin begravet i Athen, og til stede var både Margrethe, Frederik, Joachim og Benedikte. Dette giver anledning til teoretiske ”what if”-overvejelser. Hvis man vover tanken om konsekvenserne ved et hypotetisk terrorangreb ved begravelsen, er det svært at overskue konsekvenserne. Hvis man således forestiller sig, at alle de tilstedeværende danske kongelige omkom ved en sådan hændelse, hvem ville i givet fald blive konge eller dronning af Danmark? Prins Christian og hans søskende er jo umyndige, så hvem andre end eksprins Nicolai kunne videreføre monarkiet?
Venlig hilsen
Nis Peder Bonde

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Nis Peder Bonde
Hvis det hyggelige scenarie, som du omtaler, udspillede sig, måtte Gud forbyde det, og majestæten og kronprinsen omkom under begravelsen i Athen, ville prins Christian blive konge af Danmark. I overensstemmelse med ”Lov nr. 25 af 11. februar 1871 om Regjeringens Førelse i Tilfælde af Kongens Umyndighed, Sygdom eller Fraværelse” ville kronprinsesse Mary dog blive rigsforstander og regere landet i sin umyndige søns navn, fordi hun fungerede som rigsforstander, mens resten af familien var i Grækenland. Lovens § 3 anfører således: ”Gaar Thronfølgen ved den umyndige Konges Død over paa en anden umyndig Konge, vedbliver den Rigsforstander, der har ført Regjeringen i den afdøde Konges Navn, at føre den ogsaa i den nye Konges Navn”. Du kan læse den 152 år gamle lov under www.retsinformation.dk.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper

 

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til [email protected] eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse". 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden