8. jan. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvorfor er det et nifoldigt hurra, der udråbes for monarken i Danmark?

Dronning Margrethe.
Dronning Margrethe.
Arkivfoto: Lars H. Laursen
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET inden nyheden om tronskiftet.

Kære kongelige brevkasse
I Danmark udråber vi et nifoldigt hurra for monarken. I Sverige anvendes et firefoldigt. Stammer dette fra tidligere tiders militære kampråd? Og hvad med Norge?
Med venlig hilsen
Elsebeth G.

Kære Elsebeth G.
Der findes flere teorier om nitallet. Den ene knytter an til dets symbolske betydning. Tallet ni findes både i folketro og eventyr, hvor det gerne forbindes med noget særligt, herunder særlige personer. Den nifoldige hilsen kan også være ”et levn fra gamle dage, hvor man for at ære monarken tredoblede det gængse trefoldige hurra” for Treenigheden. En tredje forklaring er, som du antyder, militærhistorisk og går på, at det nifoldige hurraråb stammer fra den tid, hvor en trompeter var med på slagmarken og blæste tre gange i sin trompet for at angive feltherrens placering. Hvis kongen var med i felten, blæste trompeteren tre gange tre, og det blev så til den nifoldige hyldning. På samme måde var ”det danske løsen” en kanonsalut på tre skud, som Danmarks hær og flåde anvendte som et kendingstegn. Forklaringen på de fire hurraråb i Sverige er med stor sandsynlighed også militærhistorisk, idet ”det svenske løsen”, som svenske krigsstyrker begyndte at anvende som et kendingssignal i første halvdel af 1600-tallet, var to skud afgivet hurtigt efter hinanden. Ved særlige lejligheder anvendtes ”det dobbelte svenske løsen” med to gange to skud, som altså blev til de fire hurraer i Sverige – dog ikke i Skåne, hvor man vist holder fast i den danske tradition. I Norge følger man også dansk skik, men i mindre omfang.
Venligst
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: