4. sep. 2016
Af Luise Marie Bekker

For 50 år siden: Margrethe tog imod sin prins Henrik

Dronning Margrethe og prins Henrik
Dronning Margrethe og prins Henrik
Foto: Hanne Juul / BILLED-BLADET
Den danske presse havde allerede gennemskuet, at tronfølgeren havde fået en forlovet, så da Henri de Laborde de Monpezat landede på dansk jord, blev genforeningen imellem det forelskede par foreviget.

Den 2. september 1966 sprang bomben: Tronfølgeren, prinsesse Margrethe, ville forlove sig med tredjesekretæren ved den franske ambassade i London, grev Henri de Laborde de Monpezat.

Alliancen have været forsøgt hemmeligholdt et stykke tid, men pressen havde afsløret deres forbindelse, så dagen efter bekræftede daværende statsminister Jens Otte Krag forlovelsen.

Prins Henrik ankom i øsende regnvejr

Prinsesse Margrethe tog selv imod den kommende prins, da han nogle dage efter afsløringen, 4. september 1966, ankom til Kastrup i øsende regnvejr.

Sjældent havde prinsessen været så glad og smilende, som da hun i lyseblå spadseredragt tog imod sin tilkommende, der til alles glæde var en flot fyr og endnu højere end den høje tronfølger.

Margrethe kastede sig om Henriks hals

Da Prins Henrik kom ned ad trappen fra London-flyet, havde han en dokumentmappe i hånden, og da han gik ned i knæ for at sætte mappen på jorden, var Margrethe allerede i gang med sin kærlige omfavnelse. Hun kunne simpelthen ikke vente, til hun fik sin elskede i sine arme.

Det var tydeligt for enhver, at her var tale om ægte kærlighed. Derefter gik turen til Fredensborg med prinsesse Margrethe bag rattet. Det forelskede par nåede lige at få lidt tid i tosomhed.

For den officielle forlovelse fandt sted den 5. oktober, og da blev bryllupsdatoen også kendt: den 10. juni 1967.

Herunder et billede fra regentparrets sølvbryllup på Fredensborg Slot i 1992.

Dronning Margrethe og prins Henrik fejrer sølvbryllup på Fredensborg Slot
Foto: Klaus Møller

Læs mere om: